RU  UA

Європа не готова до повної інтеграції з Україною: коли відбудуться серйозні зрушення

Створюється враження, що з боку ЄС ніхто не готовий запропонувати Україні план підготовки інтеграції з відповідними фінансовими зобов'язаннями, і їй доводиться все робити самостійно.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив міністр закордонних справ України у 2003-2005, 2010-2012 роках Костянтин Грищенко.

На його думку, положення може змінитися тільки в результаті серйозних зрушень на глобальному рівні.

"Скажімо, яка роль Євросоюзу в глобальних процесах? Є центр глобальної політики та економіки - США, є ще один центр - Китай. По суті, Європейський Союз перебуває десь посередині та поки політично не має такого впливу, як Пекін або Вашингтон", - зауважив Грищенко.

Ексглава зовнішньополітичного відомства сказав, що найближчим часом роль країн, які здатні прогодувати людство, в тому числі України, збільшуватиметься. При цьому ЄС не може з цим впоратися самостійно.

"А Україна, попри всі недоліки нашої освіти, щорічно випускає багато талановитих інженерів, айтішників і багато іншого. Ситуація зміниться, коли в ЄС зрозуміють, що Україна посилює позиції Євросоюзу, а не буде просто тягарем", - додав Грищенко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Відносини України з Євросоюзом застигли в одній точці - ексглава МЗС