RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Україна ускладнить долю "Північного потоку-2": в "Нафтогазі" зробили заяву

"Нафтогаз" має намір взяти участь в сертифікації оператора "Північного потоку - 2". Відповідну заяву було подано до Федерального мережевого агентства Німеччини (BundesNetzAgentur, BNetzA).

Про це повідомив в ході брифінгу глава правління НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

"Наша основна позиція полягає в тому, що "Північний потік-2" не може бути сертифікований, оскільки не забезпечено його повну відповідність європейському законодавству", - заявив Вітренко.

Варто зазначити, що великі обсяги "блакитного" палива "Нафтогаз" імпортує з Європи і є активним учасником європейського ринку енергоресурсів.

Україна зацікавлена в тому, щоб цей ринок був конкурентним і чесним. У зв'язку з цим, за словами Вітренко, українська сторона заявляє німецькому регулятору, що сертифікація оператора "Північного потоку - 2" може завдати шкоди конкуренції на німецькому і європейському ринку.

І мова тут йде не тільки про можливість, що Російська Федерація почне використовувати газ як енергетичну зброю проти України.

"Основна позиція в цій конкретній заявці полягає в тому, що оператор "Північного потоку-2" не може бути сертифікований саме через неконкурентні дії "Газпрому", в тому числі через будівництво і запуск в експлуатацію цього газопроводу", - заявив глава "Нафтогазу".

За словами Вітренко, саме процес сертифікації оператора "Північного потоку - 2" німецьким агентством BNetzA є ключовим в можливості запуску цього трубопроводу в комерційному режимі.

"Заява на участь в цьому процесі сертифікації з боку "Нафтогазу", якщо її приймуть, зобов'яже BNetzA формально враховувати аргументи і позицію "Нафтогазу". Це також надасть можливість "Нафтогазу" повідомляти BNetzA, німецького регулятора, про всі ті аргументи, які свідчать про те, що "Північний потік-2" і його оператор не відповідають європейському законодавству", - пояснив Вітренко.

Раніше ми також повідомляли про те, що Росія готова гнати газ по "Північному потоку - 2".