RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Путін підвищує ставки: названо головні причини нагнітання Кремлем конфлікту із Заходом

Президент РФ Володимир Путін концентрацією своєї військової сили поруч із українськими кордонами намагається змусити Захід погодиться на новий розподіл зон впливу, а також щоб мати козир у торгах за російський газопровід "Північний потік-2" та ще низку причин.

Про це розповіли експерти "Апострофу".

"Танці Путіна з бубном і військами поблизу кордонів з Україною потрібні для того, щоб змусити Захід піти на новий розподіл зон впливу так званої "фінляндизації" України. Гарно. Але неоригінально" , - вважає голова Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

За словами колишнього в.о. міністра закордонних справ, дипломата Володимира Хандогія, тиск за допомогою нарощування військ поблизу кордонів з Україною на ЄС та США допоможе Путіну мати козир у торгах за "Північний потік-2".

"Відіграє також роль те, що зараз у нас почалася активна співпраця з НАТО – зроблено деякі кроки, які підвищують наш статус, і ми досить далеко просунулися у напрямку досягнення стандартів НАТО та взаємосумісності. На сьогоднішній день Україна практично готова до вступу до НАТО, не вистачає тільки політичної волі з боку членів НАТО. І для того, щоб ця політична воля не з'явилася, Росія і нагнітає цю істерію" , - повідомив дипломат.

Крім того, на думку Хандогія, внутрішньополітична ситуація в Україні також додає інтересу опонентам, чим намагаються користуватися.

Содиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки, координатор міжнародних проэктів Центру Разумкова Олексій Мельник заявив "Апострофу", що окрім політичної дестабілізації в Україні, Кремль користується і кризою у низці країн Євросоюзу.

"З конкретних причин нагнітання можна виділити величезне бажання Путіна якнайшвидше зустрітися з Байденом (президентом США Джо Байденом - "Апостроф"), при цьому створивши сприятливі переговорні умови для себе. Це стосується і злощасного "Північного потоку-2", який може бути розіграний як одна з поступок із боку Заходу. Так і взагалі Путін ніколи не відмовлявся від тези про те, що Росія розглядає зближення України з НАТО і з Європейським союзом як загрозу для своєї безпеки", - зазначив Мельник.

Він додав, що причин на накопичення російських військовослужбовців та одиниць техніки біля українських кордонів може бути безліч, тому важко виділити щось одне.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Запах пороху: навіщо навколо України нагнітається напруженість