RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

Туреччина може закрити протоки для російських кораблів: названо умову

Україна закличе Туреччину закрити протоки Босфор і Дарданелли для Чорноморського флоту у разі повномасштабного наступу Росії на українську територію.

Про це розповів український посол у Туреччині Василь Боднар для агенції Reuters, пише "Європейська правда".

Він наголосив, що влада вбачає загрозу у присутності російських військових кораблів на узбережжі Чорного моря.

"Україна попросить Анкару розглянути можливість закриття двох своїх проток для російських кораблів у разі вторгнення Москви" - зазначив дипломат.

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара не визнає кроки російської влади, направлені проти територіальної цілісності України.

Однак Туреччина не хоче втрачати свої зв'язки ані з Росією, ані з Україною, сказав він. Ердоган вважає, що дипломатичні зусилля Заходу з Кремлем - малоефективні.

Видання зауважує, що закриття Туреччиною проток може виглядати як порушення міжнародного права. Росія, як чорноморська держава, не може бути позбавлена доступу до проток згідно з Конвенцією Монтре. Проте, з огляду на останні дії стосовно України - Росія теж грубо порушує міжнародне право.

Раніше "Апостроф" писав: Туреччина запевняла, що отримала від джерел з Російської Федерації і Білорусі спростування заяв про вторгнення в Україну.