RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

У парламенті Великобританії заявили, что Росію потрібно виключити з Радбезу ООН

У відповідь на погрози представників російського режиму щодо застосування ядерної зброї, Росія має бути виключена зі складу членів Ради Безпеки ООН. Захід повинен дати зрозуміти Росії, що захищатиме себе у відповідь на спробу РФ застосувати ядерну зброю.

Про це в коментарі Guildhall заявив член парламенту Великобританії, ексміністр фінансів та кадрової політики Північної Ірландії Семмі Вілсон.

"Дякую за прохання прокоментувати погрози представників російського режиму щодо застосування ядерної зброї. Я вважаю, що Організація Об'єднаних Націй насамперед має виключити Росію із Ради Безпеки… По-друге, Захід повинен чітко дати зрозуміти, що будь-яка спроба Росії застосувати ядерну зброю призведе до того, що країни Заходу захищатимуться", - підсумував Семмі Вілсон.

Раніше у відповідь на погрози РФ про застосування ядерної зброї, член Палати Лордів парламенту Великобританії лорд Джон Еттлі заявив, що рішення зберегти на озброєнні британських сил ядерного стримування міжконтинентальні балістичні ракети Trident було правильним.

5 квітня під час спілкування з представниками дипломатичного корпусу країн СНД міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров висловився про можливе застосування ядерної зброї, не виключаючи такої можливості. Президент Володимир Зеленський попередив, що світові треба готуватись до ядерного удару агресора. 12 травня заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що постачання озброєнь країнами НАТО Україні підвищує ймовірність переходу у повноцінну ядерну війну.

У відповідь на загрози щодо застосування ядерної зброї керівник українського Центру оборонних реформ, координатор міжвідомчої платформи з протидії гібридним загрозам, що здійснює свою діяльність у рамках співробітництва Україна-НАТО, Олександр В. Данилюк запропонував, що у відповідь на підтвердження намірів щодо застосування ядерної зброї Росія має бути виключена з РБ ООН, а Генасамблея ООН має ухвалити резолюцію про те, що такий крок з боку РФ стане оголошенням війни людству. На ініціативу щодо необхідності ухвалення резолюції ГА ООН, що ядерний удар по Україні має бути розцінений як оголошення війни людству відреагував ряд світових політиків. Екс-міністр закордонних справ Великобританії член Палати Лордів Девід Оуен заявив, що ініціатива про винесення на ГА ООН загроз РФ застосувати ядерну зброю заслуговує на серйозний розгляд. Депутат парламенту Латвії, президент Балтійської асамблеї Яніс Вуцанс заявив, що ухвалення резолюції ГА ООН, що ядерний удар Росії по Україні буде вважатися оголошенням війни людству, виступить стримуючим фактором проти російської ядерної загрози.

Депутат Європарламенту, екс-міністр оборони Литви Раса Юкнявічене заявила, що у разі застосування РФ ядерної зброї удар має вважатися оголошенням війни всьому світу.Екс-командувач Силам Оборони Естонії, депутат Європарламенту, генерал-лейтенант Ріго Террас заявив, що ГА ООН має ухвалити резолюцію, що застосування РФ ядерної зброї проти України буде розцінено як оголошення війни людству. Депутат Бундестагу від "Зелених" Робін Вагнер заявив, ядерні загрози з боку РФ не достойні постійного члена РБ ООН. Депутат парламенту Румунії, член партії Союз "Рятуйте Румунію" Штефан-Юліан Лерінц заявив, що загрози застосувати ядерну зброю є підставою для призупинки членства Росії у Раді Безпеки ООН. Голова комітету із закордонних справ Парламенту Естонії Марко Міхельсон заявив, що думки щодо застосування ядерної зброї є порушенням принципів, на яких заснована ООН, і є ціла низка причин, через які членство Росії в ООН має бути зупинено.