RU  UA

Репарації для України: генерал відповів, чи допоможе ООН

Єдиним дієвим механізмом для репарацій Україні від російського агресора є стратегія Верховного головнокомандувача та президента у розрізі відновлення повного суверенітету України, відшкодування збитків, завданих агресором та притягнення до кримінальної відповідальності військових злочинців.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів генерал-лейтенант, ветеран зовнішньої розвідки України Василь Богдан.

"Це - результат зусиль вищого військово-політичного керівництва України та нашої дипломатії. На засіданні Генасамблеї ООН розглядатимуть питання щодо репарацій. Це засідання вкотре продемонструє сутність росії як терористичного загарбника", - пояснив генерал-лейтенант.

Василь Богдан наголосив, що внаслідок застосування до росії міжнародних санкцій було заарештовано російські активи на суму приблизно $300 млрд. Саме ці активи мають стати основою для майбутніх виплат Україні, на чому акцентують увагу західні партнери.

"Зараз можна спостерігати за хвилюванням кремля, який почав проводити приховані інформаційні кампанії з метою посилити тиск на Україну в контексті переговорів. Однак Україна має тверду позицію, яку поділяють наші партнери. Це – відновлення повного суверенітету, відшкодування збитків, притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до військових злочинів на українських землях", - зазначив Василь Богдан.

Як раніше повідомляв "Апостроф", українці можуть отримати компенсації за зруйноване житло вже цього року.