RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

"Ключовий транзитер": політолог нагадав про необхідність призначення посла у Казахстані

Пріоритетами східної дипломатії України наразі є закупівля китайських компонентів для дронів із транзитом через Казахстан, а для цього треба призначити посла в Казахстані, адже дипломатія в цьому регіоні провисає.

Про це вказав у своєму блозі на Facebook політолог Олексій Голобуцький.

Він зазначає, що ризики транспортування вантажів з Китаю зросли, зросла вартість контейнера до понад $4000.

"Саме з китайських складників наші виробники клепають тисячі дронів, китайськими грілками рятуються бійці в мерзлих бліндажах і шанцях, китайський фліс, китайські рюкзаки, багато чого ще... І все це якось треба доставити в Україну, причому не за всі гроші світу, бо низька ціна товару і логістики – це теж вагомий чинник", - пише експерт.

Одним з ключових транзитерів України є Казахстан, де, як звільнили в жовтні 2022 посла Петра Врублевського (після репліки щодо задачі України "вбити якомога більше росіян"), – так і обходяться тимчасовим повіреним.

Позиція ж Казахстану є "багатовекторною": він зміцнює взаємини з Заходом, підтримує санкції та робить кроки, які РФ трактує як "антиросійські", а з іншого боку, вважається "воротами" експорту до РФ підсанкційних товарів.

Таким чином Україна має бути зацікавлена в ефективній дипломатичній роботі у Казахстані посла, якого не було призначено.

"Кроком 1 має бути призначення посла, причому толкового. В ідеалі – такого, що вже має в країні свої контакти, тривалі дружні взаємини з впливовими діячами, розуміється на специфіці чутливого регіону... Що Україна має в загашнику в цьому плані? Якщо поцікавитись питанням, то можна виявити пані Наталю Малярчук. Фахівчиню, яка працювала в Казахстані за часів нашого посла Юрія Лазебника, мала зв'язки в адміністрації президента Нурсултана Назарбаєва, зуміла зберегти значний вплив за нового президента Касим-Жомарта Токаєва (що важливо під час нинішнього дрейфу Казахстану у бік Європи). І зараз входить до складу громадської ради Мажилісу Парламенту Казахстану (нижня палата Парламенту Казахстану). Тобто, людина вже "на землі", вже має зв'язки – а на Сході це визначальний момент", - вказує експерт.

Він наголошує, що рішення про призначення посла має бути пріоритетом, і сама кандидатура "повинна вже сьогодні, до призначення мати контакти і тісні зв'язки з владою і впливовими особами та структурами в Казахстані – на розкачування немає часу".