RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

Всі новини

У Євросоюзі знайшли спосіб обійти вето у використанні заморожених коштів РФ для України

ЄС знайшов юридичний спосіб оминути вето Угорщини на купівлю зброї для України за рахунок прибутку від заморожених активів Росії. Це може відкрити шлях для надання Україні кредиту у розмірі 50 млрд доларів від країн G7.

Про це з посиланням на Жозепа Борреля пише Financial Times

Позиція Угорщини раніше спричинила затримки у переговорах щодо кредиту для України. Однак Боррель вважає, що оскільки Угорщина утрималася від попередньої угоди щодо використання доходів від заморожених активів РФ, то вона не повинна брати участь у рішенні щодо використання цих коштів. Обходячи таким чином рішення Будапешта можна усунути перешкоди для залучення 50 млрд дол для України до грудня.

Наразі майже 200 млрд євро РФ заморожено в європейських країнах, і в ЄС погодилися використати прибуток від цих коштів на закупівлю зброї для України.

Міністри закордонних справ ЄС обговорюють цей варіант допомоги Україні. Чиновники стверджують, що цей шлях, ймовірно, забезпечить виплату кредиту.

Боррель додав, що Брюссель запропонував Угорщині угоду, аналогічну тій, яку НАТО запропонувало прем'єр-міністру Віктору Орбану, що Будапешт не блокуватиме дії інших союзників, які допомагатимуть Києву під егідою Альянсу. Однак ця пропозиція була відкинута.

Угорщина неодноразово намагалася підірвати зусилля Заходу щодо надання допомоги Україні, включаючи фінансування та постачання зброї. Орбан є критиком санкцій проти Росії, і підтримує тісні економічні зв'язки з РФ.