RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

Всі новини

Генасамблея ООН висунула Росії вимогу щодо ЗАЕС

Генеральна асамблея ООН на своїй сесії схвалила резолюцію, в якій, зокрема, вимагає від Росії повернути Україні контроль над Запорізькою атомною електростанцією.

Документ, зокрема, опубліковано на сайті представництва України при ООН.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця прокоментував ухвалення документу.

«З результатом голосування 99 проти 9 Україна в 11 разів сильніша за Росію в Генеральній Асамблеї ООН. Бажання країн уникнути ядерної катастрофи зрозуміле, і ніяка брехня емісарів Путіна не зможе змінити цю рішучість!» — зазначив він.

Також Кислиця назвав ті 8 країн, які разом з Росією проголосували проти ухвалення резолюції.

«Хто грає з ядерною безпекою і підтримує сьогодні Росію в її ядерному божевіллі: Білорусь, Бурунді, Куба, Еритрея, КНДР, Малі, Нікарагуа, Сирія», — зазначив представник України при ООН.

За словами Кислиці, ухвалення вказаної резолюції — це продовженням дискусій і рішень, прийнятих на першому Саміті миру, де одним із ключових був перший пункт Формули миру президента України Володимира Зеленського «Радіаційна та ядерна безпека».

Кислиця також навів уривок з резолюції, який стосується ЗАЕС.

«У щойно схваленій резолюції Генасамблеї ООН «вимагає, щоб Російська Федерація терміново вивела свій військовий та інший неуповноважений персонал із Запорізької атомної електростанції й негайно повернула станцію під повний контроль суверенних і компетентних органів влади України для забезпечення її безпеки та захищеності, а також для того, щоб Міжнародне агентство з атомної енергії здійснило безпечне, ефективне та результативне застосування гарантій відповідно до Угоди про всеосяжні гарантії та Додаткового протоколу України згідно з неодноразовими закликами Генеральної конференції та Ради керуючих Агентства», — сказано в документі.

Наразі ЗАЕС перебуває під контролем російських окупантів.