RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

Всі новини

Зеленський назвав три етапи підготовки до другого Саміту миру

В рамках підготовки до другого Саміту миру українська влада планує провести три міжнародні зустрічі: щодо енергетичної безпеки, безпеки мореплавства, а також гуманітарного напрямку – йдеться про обмін полоненими і повернення українських дітей з РФ.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив на пресконференції.

Також очільник держави назвав місця проведення таких зустрічей: перша, за його словами, має відбутися в Катарі, друга – в Туреччині, а гуманітарні питання обговорюватимуть у Канаді.

"В кінці липня - на початку серпня буде перша зустріч на рівні NSA – міністрів та радників з безпеки, як ми і обіцяли щодо висновків нашого Саміту миру. Перша зустріч, вона буде, скоріше за все, в Катарі. Це щодо енергетичної безпеки. Там буде повністю підготовлений план щодо енергетичної безпеки. В серпні буде зустріч в Туреччині – щодо вільного мореплавства. Це буде питання продовольчої безпеки, там буде повністю готовий, розроблений план. У вересні буде зустріч в Канаді, щодо гуманітарного напрямку, обміну полонених і повернення дітей", - зазначив президент України.

Надалі, якщо вказані домовленості спрацюють, українська влада підготує план реалізації всіх пунктів плану. Президент Зеленський зазначив, що план має бути підготовлений до листопада, і вже за результатами його реалізації буде проводитись другий Саміт миру.

Також очільник української держави знов висловився про можливість участі представників країни-агресорки РФ у другому Саміті миру.

Як повідомляв "Апостроф", раніше представники російської влади вже висловлювалися щодо участі в Саміті миру. Так, заступник глави міністерства закордонних справ Росії Михайло Галузін заявив, що українська формула врегулювання є начебто "безвихідною” та "ультимативною", тому РФ не розглядає можливості приймати участь у другому Саміті миру.