RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

Всі новини

Нідерланди дозволили Україні застосовувати F-16 на території РФ

Україні має дозвіл Нідерландів на удари по території РФ переданими ними 24-ма літаками F-16. Дозвіл діє за умови дотримання гуманітарного права війни.

"Ми не запроваджували жодних обмежень на використання і дальність польоту F-16 за умови дотримання законів війни", - заявив командувач Збройних сил Нідерландів Онно Айхельсхайм під час візиту до США, передає медіагрупа NOS.

Він підкреслив, що США частково згодні з такою позицією.

"У них інші обмеження, але вони також поставили й інші системи озброєння. Ми, безумовно, єдині в тому, щоб гарантувати, що Україна виграє війну. Я думаю, що ми докладаємо всіх зусиль, щоб це сталося", - сказав Айхельсхайм.

Курську операцію він назвав блискучою із практичної точки зору та початком можливого стратегічного коригування боротьби між Росією та Україною. Також Айхельсхайм звернув увагу на використання українцями нових методів при взятті під контроль великої території.

"Тим самим вони створили дилему для Путіна... Україна має діяти інакше, ніж раніше, тому що наразі фронт статичний. Тому я дуже добре розумію з військово-оперативної точки зору, що Україна намагається вчинити в такий спосіб", - сказав командувач Збройних сил Нідерландів.

Він підкреслив, що Україна може "стратегічно" використовувати свою присутність у Курській області як розмінну монету.

"Тоді вам доведеться щось робити з переговорами... Або ви використовуєте це, щоб Росія вивела свої підрозділи з Донбасу. Ми не бачимо, щоб останнє сталося, тому час покаже нам, якою мірою це має стратегічний вплив", - сказав Айхельсхайм.

Раніше Зеленський заявив, що F-16 були задіяні для збиття ракет під час нещодавнього масованого удару по Україні.