RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Навколо офшорів Порошенко розігрується новий скандал: опубліковано відео

Журналiсты провели нове розслідування щодо офшорів президента України Петра Порошенка.

Про це пише журналіст дмитро Гнап на своїй сторінці в Facebook.

"Коли більше місяця тому Петро Порошенко був змушений коментувати офшорний скандал, про знайдениi нами фірми він сказав: "Компанія не має відкритого рахунку і, відповідно, не має ні пенса, ні копійки фінансових перерахувань". Ми тоді ще почули чимало критики на свою адресу: "Теж мені сенсація! Президент же не переводив гроші в офшори!" Ну ок, давайте подивимося на цей документ. Його нещодавно знайшли в кіпрському реєстрі мої пильні колеги Анна Бабінець та Влад Лавров. Якщо ви не знаєте грецьку, ми зробили англійський апостильований переклад", — пише журналіст.

"У цій офіційній формі в акціонерному капіталі йдеться про те, що за тиждень до виходу нашого першого розслідування, 25-го березня 2016-го року український фонд "Прайм Ессет Капітал" (власник Петро Порошенко) перерахував за акції 3 мільйона 926 тисяч євро кіпрської компанії "CEE Confectionery Investments Ltd." (кінцевий бенефіціар-Петро Порошенко). У графі "тип платежу" написано: "кеш". Тобто, українська фірма Порошенко купила за майже 4 мільйони євро 18 тисяч акцій його компанії. Остання, нагадаю, на той час належала его віргінської фірмі, власником якої і був Порошенко (коло замкнулося)", — повідомляє Гнап.

"Хоча, можливо, президент говорить правду і в його кіпрської фірми дійсно немає банківських рахунків. Просто президентські юристи привезли валізу з грошима на Кіпр і поклали в касу кіпрського підприємства, натомість отримали сертифікат власника акцій. Але пікантності ситуації додає те, що за три тижні до цього, 3-го березня 2016-го року глава Нацбанку Гонтарєва підписала постанову, згідно з якою такий тип операцій з виведення валюти за кордон був заборонений. Хоч готівкою, хоч безналом. "З метою стабілізації ситуації на валютному ринку". "Це, звичайно, дуже схоже на пафосно проголошену президентом деофшоризацію, з метою припинення виведення коштів з України. Йшов двісті якийсь там день рішучих реформ", — додає Гнап.

Як повідомляв "Апостроф", журналіст Дмитро Гнап вказав на присутність в документах по офшорам людини і компанії, близьких до президента України Петра Порошенка та його партнеру, нардепа з БПП Ігора Кононенко.

Раніше стало відомо про офшори ще десятка українських політиків та олігархів, в тому числі члена Опозиційного блоку Бориса Колеснікова, сина екс-прем'єра Миколи Азарова — Олексія Азарова, президента Петра Порошенка, голови його адміністрації Бориса Ложкіна та iнших.