RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Гучна газова справа в Україні: генпрокурор розповів подробиці

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що народний депутат групи "Воля народу" Олександр Онищенко організував злочинне угруповання з метою заволодіння коштами ПАТ "Укргазвидобування".

Про це Луценко сказав на засіданні регламентного комітету Верховної Ради, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За словами Луценка, Онищенко, будучи народним депутатом, мав повний контроль над трьома підприємствами-операторами ПАТ "Укргазвидобування": ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ "Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест".

"Створення та керівництво злочинної організації Онищенко... підтверджується такими доказами: фактом участі Онищенка Олександра Романовича протягом діяльності злочинної організації у складі засновників ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ "Фірма Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест", де був основним бенефіціаром, що підтверджується матеріалами реєстраційних справ... Аналіз наведених доказів у їхній сукупності підтверджує, що саме Онищенко Олександр Романович створив і надалі здійснював керівництво злочинною організацією", — розповів генпрокурор.

Він підкреслив, що депутат створив злочинну групу за участю багатьох інших осіб, включаючи представників "Укргазвидобування", метою якої було привласнення коштів товариства.

"Загальна вартість проданого природного газу навмисно занижена в результаті спільної діяльності злочинних організацій на суму 1 млрд 613 млн 224 тисячі 251 грн", — поінформував генпрокурор.

Луценко повідомив, що дії Онищенко потрапляють під дії статей 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 205 (фіктивне підприємництво) та 255 (створення злочинної організації) Кримінального кодексу України.

"Прошу розглянути це подання і дати згоду на притягнення до відповідальності Онищенка", — додав генпрокурор, завершуючи виступ за уявленням.

Також Луценко попросив парламентаріїв дати дозвіл на затримання та арешт депутата.

Як повідомляв "Апостроф", 19 червня суд задовольнив клопотання детективів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) про взяття під варту на 60 днів всіх десяти фігурантів розслідування корупційної схеми із перепродажу газу, видобутого в рамках спільної діяльності з державним підприємством "Укргазвидобування". Онищенко поки не є підозрюваним у справі, оскільки має статус народного депутата України.