RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Рада передала Вселенському патріарху Андріївську церкву в Києві

Верховна Рада пыдтримала ідею президента і передала Андріївську церкву в безоплатне постійне користування Вселенського патріархату для здійснення богослужінь і обрядів.

Відповідний проект закону№9208 підтримали за основу та в цілому 237 депутатів.

Під час розгляду законопроекту голова "Радикальної партії" Олег Ляшко і один з лідерів "Опозиційного блоку" Юрій Бойко заявили, що президент використовує питання релігії для передвиборної агітації, і за це розраховуються державним майном.

Глава Верховної Ради Андрій Парубій відразу ж спростував звинувачення на адресу президента. Під час голосування опоненти закону кричали "У нас є зауваження" і "Є неособисте голосування". Але спікер закликав: "Голосуємо ... Чорти нехай бісяться, а українські сили голосують за" .Спочатку проголосували всього 216 депутатів, але після повернення законопроект підтримало достатньо нардепів.

У документі сказано, що Андріївську церкву передають у користування Вселенського патріархату для відновлення зв'язків з Константинопольською Церквою-матір'ю, усунення негативних наслідків втручання Росії в життя українського православ'я і "протистояння загрозам національній безпеці, викликаним таким втручанням".

Крім того, метою закону названо "створення передумов для об'єднання української православної спільноти і всього суспільства, визнання помісної православної церкви в Україні світовим православ'ям і усунення підстав для дискримінації віруючих, що належать до неї, забезпечення діяльності ставропігії Престолу Святого Андрія".

Нагадаємо, 11 жовтня на засіданні Синоду Константинопольського патріархату було прийнято рішення продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Української православної церкви.

Детальніше про те, чому Росія програла війну за церкву і зруйновано концепцію Третього Риму, читайте в матеріалі "Апострофа": Кремль в розпачі: Україна виграла найважливішу битву - Хара.