RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Адвокат Мартиненко заявив про фіаско НАБУ і САП

Фігурування в так званій "справі Мартиненко" матеріалів з "швейцарської флешки" нічим не допоможе НАБУ і прокурорам САП.

Таку думку висловив адвокат Мартиненко Петро Бойко, якого цитує "Еспресо".

За його словами, згадки Мартиненко не мають документальних підтверджень.

"Ми представимо суду документи, які спростовують звинувачення НАБУ. По-перше, за контрактом "Енергоатому" з чеською "Шкодою" немає збитків і немає складу злочину. По-друге, Микола Мартиненко не є бенефіціаром панамської компанії "Брадкрест", куди намагаються прив'язати його прізвище", - зазначив адвокат.

Він також вказав, що в Швейцарії цю справу протягом декількох років не було передано в суд через відсутність доказів.

За словами Бойка, Мартиненко не був засновником або власником компанії "Брадкрест".

"НАБУ і САП з посиланням на незасвідчену ксерокопію "форми А" стверджують про нібито її заповненні Мартиненко 15 січня 2007 року в якості доказу того, що він є власником. Але на той момент це підприємство не існувало і навіть не було внесено до реєстру. "Брадкрест" почав функціонувати після випуску акцій - і власником там значилася інша особа. Це доведено, і ця інформація знаходиться в одному з томів справи", - сказав адвокат.

Бойко також зазначив, що недавно "близький до НАБУ" прокурор Симків намагався приховати від суду відразу кілька томів справи.

"Там знаходився ключовий аргумент на користь Миколи Мартиненка - про стандартну європейську ціну на продукцію "Шкоди" для "Енергоатома". А саме на звинуваченні в нібито завищенні ціни і збитках юридично будується вся справа. Хоча насправді "Енергоатом" отримав 21 млн грн прибутку, і це підтвердила незалежна експертиза", - підкреслив адвокат.

За словами захисника, законність і спроможність судового процесу НАБУ і деякі прокурори САП розуміють, як позбавлення Мартиненко права повноцінно захищатися.

"Новий приклад: прокурор Симків не надав суду 179 листів з матеріалів, отриманих від швейцарських колег на флеш-накопичувачі. Де ці документи? Далі: на іноземній мові роздруковано 434 листа, а в українському перекладі - аж 533. Що НАБУ дописали на зайвих 99 листах? А 78 листів взагалі не перекладено - тобто, суд не може вивчити цю інформацію", - вказав Бойко.