RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Новинський запропонував розробити нову "формулу миру" щодо Донбасу

Народний депутат від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський заявив про недосконалість "формули Штайнмаєра" щодо Донбасу і запропонував на зустрічі в "нормандському форматі" розробити документ, який був би обов'язковий до виконання для всіх сторін конфлікту.

Про це він написав у статті для "Факти".

Він вказав на спроби зриву Мінського процесу, тиск активістів, спроби реваншу радикально налаштованих сил. На його думку, "формула Штайнмайера" може бути лише спробою західних партнерів створити видимість вирішення проблеми.

"Найближчим часом нормандська група (якщо саміт не буде зірваний політичними "яструбами") повинна вийти на угоду, план - в якому були б дані взаємні гарантії щодо виконання взятих раніше зобов'язань для припинення військових дій, відновлення кордонів України і допомоги Україні в подоланні наслідків війни. Головне: це повинен бути документ, обов'язковий до виконання. Необхідно чітко узгодити механізм контролю його виконання, впливу на сторони конфлікту і механізмом примусу до його втілення", - написав Новинський.

Він запропонував створити в Мінську міжпарламентську групу з депутатів Верховної Ради України, Держдуми РФ і представників ОБСЄ, з можливою участю з правом дорадчого голосу представників формувань ЛНР-ДНР. Створення подібної групи може полегшити процес узгодження проектів.

На його переконання, "формула миру" повинна складатися з трьох пунктів: Гуманність - Діалог - Соборність. Політик запропонував заходи по відновленню єдиного гуманітарного простору в Україні, пропонуючи відмовитися від "прискореної українізації, нав'язування історії з одностороннім ухилом, гонінь на канонічне православ'я".

Новинський запропонував ЗМІ зробити "інформаційний розворот" для примирення громадян України. Також він запропонував створити в Кабміні профільні міністерства і спростити ряд процедур у виконавчій владі.

Політик закликав оживити діалог на рівні громадян, бізнесу, а також зняти "економічну блокаду", відновивши транспортне сполучення.

"Необхідно поетапне розширення списку товарів, дозволених до торгівлі, створення торгових майданчиків, негайне зняття економічної блокади Донбасу, яка привела до економічних втрат", - написав Новинський.

На його думку, Донбас не чекає лідерів радикальних партій, а в Україні не буде місця лідерам сепаратистів. Тому, на його думку, необхідно створювати "команду миру" для Донбасу, яка візьме на себе відродження економіки і політичних зв'язків.

Новинський вважає, що на перехідний період необхідно закріпити проведення виборів на Донбасі на мажоритарній основі і створити постійно діючий Форум по Донбасу як майданчик для вирішення питань в процесі реінтеграції.

"Кожне місто могли б взяти під свій патронат окремі населені пункти або об'єкти. Будівельники і медики, транспортники та працівники ж/к сфери за підтримки місцевих бюджетів стануть гуманітарною місією. Це для Донбасу потрібніше, ніж допомога міжнародних фондів, бо це - відродження зв'язків між людьми. Український союз промисловців і підприємців, Торгово-промислова палата, аграрні і підприємницькі асоціації - учасники миротворчого процесу. Після дипломатів і політиків саме бізнес може стати новою миротворчою силою ... Остаточний мир прийде не скоро. Мир - це тривалий процес, а війна - це людські трагедії, втрата рідних і близьких. Наше завдання - зробити все, щоб цей процес пройшов максимально швидко. Ми повинні працювати на відновлення довіри. Довіра - цемент, який повинен зміцнити нашу країну і закласти фундамент подальшого розвитку", - зазначив нардеп.