RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Проект Програми діяльності уряду встановив новий антирекорд - нардеп Плачкова

Проект Програми діяльності уряду, спрямований на розгляд Верховною Радою, складається з набору гасел і декларацій, при цьому там немає жодного кількісного або якісного критерію.

Про це в Facebook повідомила народний депутат від "Опозиційної платформи - За життя", член Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Тетяна Плачкова.

"Ми розглянули всі 8 сторінок проекту Програми дій уряду. Питання, які відносяться до компетенції нашого, одного з найбільших комітетів Верховної Ради, викладено лише на 1 сторінці. Такий обсяг програми - своєрідної антирекорд. Представники Кабміну повідомили, що програму в такому вигляді готували навмисно, така була поставлена задача. Яка ж тоді її кінцева мета?" - підкреслила парламентарій.

Народний депутат зазначила, що проект не містить завдання і пріоритети Кабміну, які б відповідали викликам сучасності. У ньому просто перераховані функції окремих міністерств.

"Особливо цікаво, що деякі "короткострокові пріоритети" діяльності Кабміну - це його обов'язки згідно із законом і відносяться до його компетенції. Наприклад, "забезпечення щорічної індексації пенсій". По-перше, чому щорічна індексація - короткостроковий пріоритет? Адже короткостроковий - це на найближчий рік. А по-друге - якщо мова зайшла про короткостроковість, рішення про щорічну індексацію у 2020 році Кабмін прийняв 1 квітня 2020. Нагадала уряду, що ця постанова № 251", - пояснила депутат.

Також серед короткострокових пріоритетів - "Завершення 2019/2020 навчального року".

"Це при тому, що дистанційне навчання було введено наказом Міносвіти ще 16 березня, і взагалі питання організації освітнього процесу та виконання освітніх програм, відповідно до статті 10 Закону "Про загальну середню освіту", є внутрішнім питанням кожного навчального закладу. Цей же закон визначає дату завершення освітнього процесу - 1 липня", - підкреслила нардеп.

Політик звернула увагу і на довгострокові пріоритети Кабміну.

"Є в програмі і довгострокові пріоритети. Наприклад, в частині екологічної безпеки - "забезпечення адаптації до негативних наслідків глобальної зміни клімату". До відома чиновників: одним з наслідків глобальної зміни клімату є маловодна тепла зима і посуха на півдні України. Однак жодної згадки про це. Про яку адаптацію йде мова? Звичайно, програму направили на доопрацювання. Очікуємо, що після коригувань там все ж будуть визначені чіткі кроки з подолання економічної кризи і соціального захисту", - резюмувала Тетяна Плачкова.