RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.02
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

27 травня

Всі новини

ОП вирішив карати за прослуховування чиновників після зливу скандального запису із Саакашвілі - ЗМІ

Глава Офісу президента Андрій Єрмак публічно висловився про новий законопроект, що передбачає покарання за публікацію секретних розмов чиновників. Як стверджують журналісти, сталося це після того, як в ЗМІ спливли записи таємних розмов глави виконкому Нацради реформ Міхеїла Саакашвілі, з яких стає зрозуміло, що він може бути причетний до організації замаху на грузинського журналіста.

Про це пише "Кореспондент", вказуючи, що ідея з законопроектом ОП виникла у відповідь на оприлюднення журналістами Валерієм Товмачем і Олегом Дейнекою записів і поданими ними заявами в ГПУ, СБУ і МВС про вчинення злочину Саакашвілі.

"Наші джерела в ОП стверджують, що ідея Єрмака виникла після скандалу за участю Міхеїла Саакашвілі. Днями двоє журналістів - Валерій Товмач і Олег Дейнека - провели прес-конференцію і подали заяву на ім'я генпрокурора, глави СБУ і МВС, словом, привернули до себе увагу колег і силової верхівки. Згідно зібраним ними даними, Саакашвілі приховав інформацію про підготовку замаху на вбивство, а також співпрацює з іноземною агентурою", - пише видання.

Мова про замах на лідера опозиції в Грузії, журналіста Георгія Габунії, про що світові ЗМІ писали минулого тижня.

"Ми звинувачуємо Саакашвілі в приховуванні інформації про підготовку замаху на вбивство і в співпраці з іноземною агентурою!", - заявляють Товмач і Дейнека. - "Тепер події вишикувалися в логічний ланцюжок. Отже, журналіст, тісно пов'язаний з Саакашвілі, планує безпрецедентну міжнародну медійну кампанію для створення власної впізнаваності. Можна уявити, якого масштабу обурення, протести, а можливо, і політичну дестабілізацію могло б викликати вбивство тележурналіста Георгія Габунії в Грузії. А тепер уявімо міжнародний резонанс цієї події в разі, якби Габунію встигли "розкрутити".

За даними журналістів, Саакашвілі знав про підготовлюваний замах і міг бути його автором. Про це стало відомо з підслуханих розмов Саакашвілі і оголошеного в розшук Інтерполом колишнього генпрокурора Грузії Зураба Адеашвілі.

"Джерела в ОП стверджують, що, дізнавшись про всі обставини, Володимир Зеленський зажадав негайно звільнити Саакашвілі з поста глави Нацради реформ. За словами джерел, глава ОП Єрмак використовував свій вплив, щоб охолодити шефа і зняти питання відставки з порядку денного. А вже буквально на наступний день Єрмак виступив зі своєю ініціативою. Заради збереження синекури для Міхо, в якому чомусь дуже зацікавлені певні особи, Єрмак готовий ввести кримінальну відповідальність за оприлюднення компромату, пожертвувати свободою слова і в черговий раз пригрозити розслідувачам в'язницею", - йдеться в матеріалі .