RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

"Таємниця слідства": МВС і антикорупціонери відреагували на скандали з майном Киви

Журналісти програми "Наші гроші" опублікували розслідування про жомову яму і житло депутата від ОПЗЖ Іллі Киви, однак правоохоронці не звернули уваги на розслідування.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа" з посиланням на відповіді на запити в НАБУ, НАЗК і МВС.

Журналісти розповіли, що Кива вибрав простий спосіб прикрити доходи - задекларував 1,2 млн грн доходів від оренди жомової ями в Полтавській області, куди скидали відходи від переробки цукрових буряків. У декларації Кива зазначив, що яму здає по 100 тисяч грн на місяць ТОВ "Сиквел". Ця фірма фігурує в кримінальному провадженні як фіктивна. Її глава Світлана Ставісюк коментувати угоду відмовилася, пославшись на "комерційну таємницю". У листопаді 2019 Кива яму продав, проте в декларації відомості про це не вніс.

У розслідуванні вказано, що офіційно Ківа живе в однокімнатній на Харківському масиві столиці - його безкоштовно прихистив чоловік його прес-секретаря. Але сусіди Киву не бачили: квартира закрита кілька років. У матеріалах одноїзі справ за участю нардепа місцем його проживання вказано гуртожиток на вул. Бажова, 12, де його також не бачили. Як вказали журналісти насправді він орендує квартиру на вул. Лютеранській в центрі Києва. Журналістам Кива заявив, що тут живе його подруга, з якою у нього "загальний секс", але не майно.

"Апостроф" направив до правоохоронних органів запити щодо декларації Киви, його майна і дозволів на спеціальні номерні знаки на авто охорони. У НАЗК повідомили, що збираються провести "повну перевірку" декларації Киви. У НАБУ питання відмовилися коментувати, пославшись на таємницю слідства. Від МВС надійшла відповідь з Нацполіціі, про те, що такі відомості підпадають під дію закону про захист персональних даних.

Журналісти відзначили, що також нічого невідомо про прогрес у справі з бійкою Киви і ветерана АТО в центрі Києва, або про рейдерські захоплення агропідприємств нібито його людьми (нардеп може бути пов'язаний з серією рейдерських нападів в Кіровоградській і Херсонській області).

Також Киву звинувачували в контрабанді через лінію розмежування на Донбасі. У 2015 він очолив департамент МВС по боротьбі з наркозлочинністю, і його підлеглі стверджували, що він "гальмував" розслідування великих справ і міг бути причетний до роботи мережі розповсюдження наркотиків в нічних клубах, підпільних казино в Києві.

"Обділений увагою правоохоронних органів, Кива сповна компенсує це в ЗМІ і Верховній Раді. Нардеп не покидає студії каналів Медведчука, влаштовує акції на підтримку Лукашенка в парламенті, торпедує НАБУ через Конституційний суд. З мандатом - як з заліковою книжкою в університеті. Перший рік депутат працює на мандат, наступні чотири - мандат на депутата", - йдеться в матеріалі.