RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У МОЗ заявили про успішні випробування української вакцини від коронавірусу

В Україні заявили про створення вакцини від коронавірусу - доклінічні випробування вакцини, розробленої українськими вченими, показали успішний результат і засвідчили її ефективність.

Про це повідомив на щоденному брифінгу у понеділок, 26 жовтня, міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

За словами Степанова, українська вакцина змогла повністю нейтралізувати коронавірус в організмі людини.

"Якщо успішно пройдуть всі клінічні дослідження, то через рік вакцину почнуть виробляти для потреб населення", - заявив Степанов і порадив скептикам щодо її створення "позбутися комплексу національної неповноцінності".

Про розробку українського кандидата у вакцини від коронавірусу та її успішний доклінічний етап випробування стало відомо 20 жовтня. Ці дослідження тривали шість місяців. Вчені, молекулярні біологи провели роботу з підбору оптимального числа епітопів, антигенів, щоб створити комбіновану вакцину і надійно забезпечити тривалий імунітет. В ході дослідження препарат підтвердив стійкий результат вироблення антитіл і нейтралізацію вірусу COVID-19 в інфікованих клітинах людини.

Вітчизняна вакцина розроблялася спільно з американською компанією. ЇЇ дослідження проводились в лабораторіях Туреччини та США.

"Надалі планується проведення трьох фаз клінічних випробувань. МОЗ визначається з підприємством, яке змогло б за рахунок своїх потужностей виготовити вакцину для продовження досліджень", - додав Степанов.

Як повідомляв "Апостроф", на українцях будуть тестувати вакцину від коронавірусу європейського виробництва. За словами директора ДП "Державний експертний центр МОЗ України" Тетяни Доменко, всього відберуть 4200 добровольців, а саме тестування буде безкоштовним для пацієнтів і зі страховкою.