RU  UA

Карантин вихідного дня вбиває бізнес, а ситуацію з коронавірусом не рятує - нардеп "Слуги народу"

Для підприємців повний локдаун на 2-3 тижні був би набагато вигіднішим, ніж карантин вихідного дня. Такі обмеження є сильним економічним ударом по бізнесу, однак мають низький епідеміологічний ефект.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявила народна депутатка України від фракції "Слуга народу" Роксолана Підласа.

"Уряд довго намагався гратися із карантином вихідного дня. До мене, як до депутата з економічного розвитку, ходять величезними групами підприємці - малий і середній бізнес – які говорять, що карантин вихідного дня їх вбиває. Одна з основних претензій до карантину вихідного дня – це відсутність якихось переконливих розрахунків, що він дійсно зменшує захворюваність", - додала Підласа.

За словами депутата, є дані, що на вихідних, коли діяв карантин вихідного дня, зменшилася мобільність населення. Однак при цьому вона збільшилася в четвер і п’ятницю.

"Наприклад, так звана "чорна п’ятниця". Це дні шалених знижок. В Україні маркетологи перейняли цю традицію, і в нас вчора торгові центри працювали до 23:59. Деякі навіть працювали до 1 години ночі, щоб люди прийшли і купили одяг чи побутову техніку. Зараз в цих торгових центрах такі натовпи, які на вихідних їм і не снилися, тому що у вихідні всі були розтягнуті в часі. Два дні з 10:00 до 20:00 ви могли прийти. Проблема в тому, що для сфери обслуговування та для людей, які у ній працюють, це великий економічний удар. Але епідеміологічний ефект дуже низький. Підприємці нам говорять, що повний локдаун на 2-3 тижні з точки зору бізнес-планування їм був би набагато більш зрозумілий, вигідний і кращий", - резюмувала Підласа.