RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Мільярдному боржнику держбанка Пасічнику довірять 15 млрд на вакцинацію українців - ЗМІ

Україна планує виділити на закупівлю вакцини від коронавірусу 15 млрд грн. Однак біографія відповідального в Офісі президента за вакцинацію викликає сумніви.

Про це повідомляють "Факти".

Курирує в ОП боротьбу з коронавірусом Михайло Пасічник, що раніше потрапляв в різні скандали. У 2002-2003 він, коли був власником мережі аптек "Фалбі", очолював Держлікслужбу, після чого там довелося проводити перевірку.

"Він (Пасічник) формував перелік ліків, які закуповувалися за бюджетні кошти, "не забуваючи" про свої аптеки. Мережа "Фалбі" регулярно вигравала тендери, а конкуренти в повній мірі відчули на собі поняття "блокування" - їх на великі тендери практично не допускали", - наводить відомості видання.

Другий раз на чолі Держлікслужби в 2014 теж не обійшовся для Пасічника без скандалу. Його називали ставлеником фармацевта Петра Багрія, нібито його продукцію лобіював Пасічник. Внаслідок цього на ринок потрапив кодеїновмісний препарат "Кодтерпін", з якого роблять наркотики. Інший такий препарат, "Кофекс", теж виявився доступний для українців - Пасічник допустив його продаж, незважаючи на те, що виробник препарату подав документи з неправдивою інформацією.

"Фалбі" теж не принесла Пасічнику нічого, крім скандалів. Взявши кредит у "Укрексімбанку" в 1 млрд грн, Пасічник не зміг його повернути, і справа дійшла до суду. Зараз "Фалбі" визнана банкрутом, власність фірми була продана за 185 млн грн, однак Пасічник досі боргує банку значну суму.

"Коли і яким чином банку вдасться повернути решту суми, невідомо. Адже боржник з початку нинішнього року - радник голови ОП", - зауважує ЗМІ.

Пасічник також відомий своєю любов'ю до гомеопатії, є автором книги про гомеопатію і активним прихильником такого підходу.

"Не дивлячись на довгий шлейф корупційних скандалів і антинаукові погляди, Пасічник цілком реально може стати головним розпорядником багатомільярдних сум, які держава витратить на вакцини. Але все це може закінчитися погано не тільки для нього, а й для Єрмака із Зеленським, дії яких, в тому числі і кадрові рішення, судячи з рейтингів, викликають у суспільства розчарування", - підсумовує ЗМІ.