RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Людина Медведчука: що відомо про Тараса Козака і в яких скандалах він замішаний

Телеканали депутата від партії "Опозиційна платформа - За життя" Тараса Козака потрапили під санкції і тепер вони заблоковані на 5 років.

ВВС пише про те, хто такий Козак і в яких скандалах він замішаний.

Кар'єра і зв'язок з Медведчуком

Народився і виріс він у Львівській області. У 90-х роках почав працювати в державній податковій адміністрації Львівської області. Там він будував кар'єру до початку 2000-х і виріс до першого заступника глави адміністрації.

У той час очолював орган брат Віктора Медведчука - Сергій. Він був і політиком - головою фракції "Соціальна справедливість" у Львівській облраді. Туди також входив і сам Козак.

У 2003 році Козак став главою Західної регіональної митниці та був заступником голови Держмитниці. Це було до 2005 року (до Помаранчевої революції).

Під час прем'єр-міністра Віктора Януковича, в 2007 році, Козак знову повернувся на пост заступника глави Держмитниці. Пропрацював він там до 2010 року вже під час прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Після Євромайдану Козак вийшов на арену великої політики. У 2014 році він був в партії "Опозиційний блок", а в 2019 - ОПЗЖ, де перебував і Віктор Медведчук.

Зв'язок з Росією

Партія ОПЗЖ просуває ідею примирення з РФ. Минулого року політики Вадим Рабинович і Віктор Медведчук в Москві побували на засіданнях Держдуми РФ.

У зв'язку з цим Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження про державну зраду.

Бізнес Козака і Медведчука

Незадовго до переобрання до Ради, в 2018 році, Козак купив великі українські канали - NewsOne і "112 Україна". У 2019 політик придбав телеканал ZIK. Журналісти почали протест проти нового власника, багато хто навіть звільнився. За їх словами, справжній власник каналів Медведчук, а Козак прикриває його.

Також в журналістських розслідуваннях миготіли новини про іншу діяльність Козака і Медведчука. Зокрема, це мережа заправок і нафтопровід "ПрикарпатЗахідтранс" (її продали через санкції відносно РФ). Політиків також називали кінцевими бенефіціарами нафтовидобувного бізнесу в Росії.

Йшлося про те, що компанії Козака під виглядом вугілля з ПАР продавали антрацит з окупованого Донбасу. Деякі ЗМІ писали, що це стало причиною введення санкцій проти нього.

Діяльність телеканалів

У 2019 році канал NewsOne анонсував проведення телемосту з російським каналом "Росія 1". Українці тоді дуже бурхливо відреагували на цю новину. Внаслідок цього телеміст не відбувся. Уже тоді СБУ говорила про санкції.

Що говорить Козак

Інформацію про сумнівну власність політик не коментував. Він вказує лише, що нинішня влада обмежує свободу. За його словами, так уряд бореться з опозицією.

Він висловив свою думку про блокування каналів.

"Я вважаю такі дії РНБО політичною розправою з боку президента Зеленського. Президент просто в люті через обвал рейтингу його політичної сили", - заявив Козак.

Також читайте в матеріалі "Апострофа": Україна увійшла в абсолютно нову реальність - Костянтин Грищенко.