RU  UA

Як і навіщо будуть реформувати "Укроборонпром": в Кабміні розкрили важливі деталі

Державний концерн "Укроборонпром" буде докорінно реформовано: частину підприємств буде передано на приватизацію Фонду держмайна, а отримані внаслідок продажу кошти буде використано для фінансування державного оборонного замовлення.

Про це розповів віце-прем'єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу Лайф" на Апостроф ТВ.

Основними повноваженнями міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, яке було створене півроку тому, є державне управління у сфері оборонно-промислового комплексу України. Перед міністерством, за словами Уруського, президентом Зеленським поставлено завдання про реформування всього оборонно-промислового комплексу України, а не тільки його окремих структур.

"Коли в 2010 році був утворений державний концерн "Укроборонпром", він як квазіструктура фактично перебрав на себе функції органу державної виконавчої влади. Як показала практика, це був не досить вдалий досвід через відсутність саме органу виконавчої влади. Тому зараз ДК "Укроборонпром" потребує реформування", - зауважив Уруський.

За словами міністра, реформа ДК "Укроборонпрому" буде проведена з метою оптимізації і впорядкування справ у великому комплексі зі 137 підприємств оборонного сектора.

"До складу концерну входить 137 підприємств, з них 21 опинилося на окупованих територіях. Оскільки є підприємства, які втратили своє призначення для оборонної сфері, і підприємства в стадії банкрутства, їх буде передано до Фонду державного майна на приватизацію і цей процес вже почався. Іншу частину підприємств, які не мають жодного відношення до оборонного замовлення, але мають хороші активи, буде використано для потреб оборонного комплексу після їх реалізації через Фонд держмайна", - розповів Уруський.

Він розповів, що отримані після продажі цих активів кошти надійдуть до Фонду розвитку оборонного комплексу і будуть використані на потреби оборонного комплексу.

"Це стане додатковими резервами для фінансування державного оборонного замовлення", - додав міністр.

Як повідомляв "Апостроф", Кабінет міністрів України погодив передачу на приватизацію 18 підприємств "Укроборонпрому", новим головою якого став Юрій Гусєв. Їх передали Фонду державного майна.