RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

В Україні узаконили цифрові паспорти: що це значить

У вівторок, 30 березня, Верховна Рада України ухвалила законопроект №4355, яким внесла зміни до закону "Про єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". Після набуття чинності законом в Україні електронні паспорти, в тому числ і закордонний, будуть прирівняні до паперових.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Верховної Ради України.

Відповідний законопроект підтримали 302 народних депутатів. Відповідно до ухваленого документу на рівні закону закріплено визначення таких понять як "е-паспорт" і "е-паспорт для виїзду за кордон", а також можливість їх використання українцями після 2021 року. Закон набуває чинності 23 серпня 2021 року.

Цифрові паспорти на території України можна буде пред’являти для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетинання державного кордону, в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. Таку ж юридичну силу матимуть цифрові документи в застосунку "Дія" - на рівні з їхніми пластиковими чи паперовими аналогами.

"Прийняття законопроєкту забезпечить можливість безперешкодного використання громадянами України е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

В даний час в Україні передбачено використання електронних паспортів в межах реалізації експериментального проекту "ДІЯ", який регламентований постановою Кабінету міністрів від 15 квітня 2020 року. За даними законодавців, близько 5 мільйонів громадян України користуються е-паспортами через мобільний додаток порталу.

Як повідомляв "Апостроф", Верховна рада 30 березня відновила компенсації фізичним особам-підприємцям (ФОПам) і найманим працівникам, які постраждали від карантину.