RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Є три критерії: з'явилися важливі деталі законопроекту про олігархів в Україні

У проекті закону "Про олігархів", який незабаром повинен бути зареєстрований у Верховній Раді, вказані три чітких критерії, за якими визначатимуть причетність громадянина до олігархату.

До такого висновку прийшли в виданні ZN.UA, вивчивши текст законопроекту.

Згідно з цим документом, в Україні пропонують встановити три умовно чітких критерію, щоб визначити олігарха. Ця людина одночасно:

  • бере участь в політичному житті;
  • значно впливає на засоби масової інформації;
  • здійснює контроль над значною за обсягом господарською діяльністю.

Участь у політичному житті передбачає: заняття високої посади в держапараті (від президента до керівника будь-якого центрального органу виконавчої влади),

зв'язаність з високопосадовцем, фінансування або безпосереднє керівництво партією або контроль над ЗМІ, "що поширюють інформацію політичного характеру".

Критерієм "бізнес" будуть відповідати: кінцеві бенефіціари природних монополій, монополісти (50% протягом року поспіль) товарних ринків або просто власники або бенефіціари активів вартістю понад мільйон прожиткових мінімумів (зараз це 2,27 млрд грн, або 84 млн дол.).

Рішення про визнання олігархом буде прийматися Радою національної безпеки і оборони на підставі подання КМУ, члена РНБО, НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету України. Для його вступу в силу потрібен буде також підписаний указ президента України.

Офіційно визнані олігархи будуть включені до "Реєстру осіб, які мають значну економічну і політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Наслідки внесення до цього реєстру передбачають заборону на здійснення прямих внесків на підтримку політичних партій. Також забороняється бути бенефіціаром або контролером ЗМІ поширює інформацію політичного характеру. Також олігархам хочуть заборонити купувати об'єкти великої приватизації та зобов'язати їх подавати декларації відповідно до ЗУ "Про запобігання корупції".

Продаж ЗМІ відразу дозволить олігархові вибути з Реєстру в тому випадку, якщо медіа перейшло до непов'язаній з олігархом-віч з бездоганною діловою репутацією.

Як повідомляв "Апостроф", на щорічній прес-конференції президент України Володимир Зеленський зазначив, що хоче вбити вплив олігархічної системи в нашій країні.