RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

ЗМІ розповіли про "офшори Зеленського": що думають на Банковій і в прокуратурі

Президент Володимир Зеленський і його партнери могли володіти мережею офшорів на Британських Віргінських островах, Кіпрі та в Белізі. Через них нібито купувалася дорога нерухомість в центрі Лондона.

Про це повідомляє Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) з посиланням на "Досьє Пандори".

Як пише центр, Зеленський і його партнери по телекомпанії "Квартал 95" мали мережу офшорних фірм як мінімум з 2012 року, коли компанія почала регулярно випускати контент для телеканалів, що належать бізнесмену Ігорю Коломойському.

За інформацією розслідувачів, офшори Коломойського, які підозрюють у відмиванні грошей з ПриватБанку, могли переказувати фірмам Зеленського понад 40 млн доларів. На них купувалося дороге майно в Британії, при цьому компанії Зеленського проводили операції через іноземні рахунки, щоб уникати сплати податків в Україні.

За місяць до перемоги на президентських виборах у квітні 2019 року Зеленський нібито продав частку в компанії Maltex другу Сергію Шефіру, нині першому помічнику голови держави. Згідно з документами, датованими липнем 2019 року, Шефір зберіг свою частку в Maltex і після того, як став членом адміністрації Зеленського, повідомляє Deutsche Welle.

Ні Шефір, ні Зеленський не відповіли на численні прохання про коментар, уточнило видання.

Водночас у коментарі одному з українських видань прес-секретар президента Сергій Никифоров заявив: "Швидкої реакції не буде".

Генпрокурор Ірина Венедіктора прокоментувала у своєму Facebook дані з "Досьє Пандори", оприлюднені у фільмі "Офшор 95" редакції "Слідство. Інфо" про те, що низка офшорних володінь мають безпосередній стосунок до топ-менеджменту України.

"Як юрист і людина, що займає посаду генерального прокурора, я не маю права робити будь-які коментарі щодо цього і давати оцінки запропонованій глядачеві екранізації. Єдине, що можу сказати - лише те, що будь-якого роду інформація, що має стосунок до діяльності ПриватБанку, давно перебуває в розпорядженні наших колег з НАБУ, перевірялася раніше, і перевіряється зараз практично "під мікроскопом", - розповіла генпрокурор.

За її словами, для працівників правоохоронної системи весь цей матеріал не став і не міг стати сюрпризом.

У фракції "Слуги народу" теж прокоментували скандал з "офшорами Зеленського". Глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький заявив, що це нормальна практика, коли бізнесмени мінімізують податки

"Давайте засудимо Петра Олексійовича і Леоніда Макаровича. А за що? Коли вони були на посаді президента, то офшорів не мали. Коли людина - президент, тобто питання, коли не президент, які можуть бути питання до вступу на посаду", - сказав Радуцький.

При цьому нардеп запропонував журналістам пошукати бізнесменів в інших країнах, які не мають варіантів мінімізації податків.

Нагадаємо, "Апостроф" повідомляв з посиланням на "Досьє Пандори", що розслідувачі розповіли про статки особистого "гаманця" і коханки Путіна.