На порозі "голодного скандалу": Міноборони досі не оголосило закупівлі на харчування ЗСУ

Міноборони досі не оголосило тендери на закупівлю продуктів та послуг харчування військових по всій країні, в той час, як чинні контракти завершуються за три тижні.

8 грудня оборонний комітет ВР мав затвердити річний план закупівель Міноборони, ідати "зелене світло" чиновникам для старту тендерних процедур. Однак питання зняли з розгляду. Ініціаторами рішення стали, зокрема, депутати від "Слуги народу" Ігор Копитін та Олександр Завітневич. Посилаючись на норми нового законодавства, вони цікавилися трирічним планом закупівель Міноборони.

З 1 січня 2021 МО дійсно має готувати трирічний план закупівель послуг і товарів, але виключно оборонного призначення, що проходять за закритими процедурами. На харчування вимога про трирічний план не поширюється, і задля безперервного забезпечення армійців провізією МО достатньо керуватися річним планом закупівель. Однак його розглядати оборонний комітет ВР відмовився двічі. Попереднього разу його не затвердили через те, що не був проголосований Держбюджет-2022. А 8 грудня - бо комітет вимагав саме трирічний план на закупівлю послуг харчування.

Представники МО надали нардепам і річний план на закупівлю харчування, й трирічний план - щодо закритих оборонних закупівель, але у відповідь комітет взагалі зняв питання з розгляду, бо нардепи нібито "потребують додаткового часу на вивчення": "У нас іще є час до кінця року. Цей тиждень був комітетський, вони (МО) вчора у нас були. Вони попередньо нам дали на вивчення ці процедури… Ми їх (МО) заставляємо працювати згідно закону чинного. Тому хай вони швидко це все роблять. Ми готові з ними зустрічатися і до кінця року все це утвердити", - прокоментував нардеп Юрій Здебський.

Розгляд питання трирічного плану оборонних закупівель, комітет почав ще 19 листопада, а річний план харчових закупівель - 1 грудня.

У чому причина гальмування і відмови затверджувати річний план харчових закупівель, пояснила нардеп Соломія Бобровська. За її словами, зацікавлена у відтягуванні тендерів скандальна компанія-монополіст "Військсервіс-Волонтер" - боякщо тендери не будуть оголошені до кінця року, то вона автоматично зможе й надалі годувати армію.

"Я вважаю, що у грудні місяці є всі шанси пропустити оголошення тендеру на харчування. Якщо міністр оборони не візьме під свій особистий контроль департамент закупівель, то цілком може повторитися історія попереднього року. І це буде знову монополіст, який буде покривати понад 80% забезпечення харчування ЗСУ - ТОВ "Військсервіс-Волонтер". Тому що, по інерції у грудні місяці, наприклад, не затвердять умови, вони не пройдуть комітет… А у січні місяці МО може або не оголосити тендер, або взагалі довести до абсурду – взяти умови минулого року і заднім числом запустити ще раз процедуру на цей рік", - пояснила вона.

Через лобіювання схем закупівлі послуг харчування у ТОВ "Військсервіс - Волонтер" попередній заступник міністра оборони Ігор Халімон отримав підозру ДБР. Його звільнили за рекомендацією оборонного комітету ВР після серії тендерних скандалів, які власне й дозволили "Волонтеру" повністю монополізувати ринок харчування ЗСУ. Також у ЗМІ повідомляли, що "Військсервіс - Волонтер" постачав на фронт гнилі продукти й переморожене м’ясо за завищеними цінами. Також повідомлялося, що МО раніше в інтересах "Волонтера" змінювало умови контрактів, дозволяючи цьому постачальнику не оновлювати стратегічні запаси їжі ЗСУ й на фронті, зокрема.