RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Реакція влади на рішення НКРЕКП про зміну тарифів на воду - це банальний популізм - експерт

Оголошення владою рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на воду ганебним, непрофесійними та неузгодженим з Урядом - є піаром та популізмом. НКРЕКП оголошувало нові тарифи саме за затвердженою Урядом методикою.

Для того аби тарифи були обгрунтованими, слід заохочувати водоканали до зниження собівартості та суворо контролювати облік результатів їх діяльності, – пише директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко.

"Зазвичай будь-яка влада використовує для піару новини приємні, але, виявляється, можна прославляти себе й на новинах поганих. Раніше така тактика була притаманна політсилам, які були в опозиції, а зараз її взяла на озброєння особисте діюча влада. Рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на воду було названо "ганебним", "непрофесійним" та неузгодженим з Урядом.. Нацрегулятор (НКРЕКП – прим. ред) діє у повній відповідності з методикою обрахування тарифів, яку йому затвердив той же Кабмін. Це означає що усі валові витрати водоканалів (себто усі їх забаганки) включаються в тариф ", - розповідає Олександр Сергієнко.

За словами Сергієнка, для того аби тарифи були обгрунтованими, слід встановлювати їх на рівні собівартості, тоді це стимулюватиме водоканали до її зниження, щоб мати більший прибуток. Також, слід взяти під суворий контроль облік результатів діяльності водоканалів. Натомість, останні заяви влади щодо тарифів на воду слід розцінювати як популізм.

"Невже на цьому можна здобути електоральні бали? Невже можна вважати людей ідіотами, які все "схавають"? Невже українці не розуміють, що розплачуватися за власну політичну довірливість та банальний популізм нинішньої влади, прийдеться їм самим?", - пише Сергієнко.

Раніше НКРЕКП схвалила підвищення тарифів на воду з 1 липня. На зміну тарифу вплинуло збільшення вартості електроенергії, зростання вартості реагентів, витрат на оплату праці та інші фактори. Після виступу президента НКРЕКП скасувала своє рішення.