RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Народний депутат вимагає від "Нафтогазу" розібратися з порушеннями в "Укрнафті"

Наглядова Рада "Нафтогазу" має перевірити порушення в компанії "Укрнафта".

Про це заявив народний депутат Олексій Кучеренко, та відправив до Наглядової ради та керівництва "Нафтогазу" депутатське звернення щодо необхідності перевірки. Він назвав перелік завдань, котрі мають бути першочергово вирішені наглядачами.

За словами Кучеренка, наглядова рада буде змушена грати на "мінному полі" через рішення про вилучення корпоративних прав приватних інвесторів на час війни, і через порушення під час формування органів управління компанії в листопаді 2022. Наразі тривають судові процеси, що можуть призвести до перегляду рішень попередньої наглядової ради.

Членам нової Наглядової Ради, на думку нардепа, варто зосередити увагу на 4 пріоритетах: "Наглядова рада має сформувати комітет з питань аудиту та комітет з призначень і винагород, очолювані незалежними членами… Наглядова рада має дати належну оцінку очевидним конфліктам інтересів на рівні керівника компанії. Перш за все мова про трикутник "Укрнафта", "УЗ" та "Ідеаліст", а також про засновану на родинних зв'язках співпрацю між "Укрнафтою" та ТОВ "Український паливний стандарт".

Наглядовій Раді також варто оцінити необхідність перебування на посадах в "Укрнафті" осіб, до яких є питання у антикорупційних органів – зокрема, колишнього заступника голови ФДМУ Дениса Кудіна, котрий є віцепрезидентом з питань стратегії та розвитку компанії: "Він має статус підозрюваного у розслідуванні НАБУ щодо заволодіння активами "Одеського припортового заводу" та "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії", — підкреслює Кучеренко.

Політик вказав на необхідність оцінки результатів роботи "Укрнафти" за 2023: "Фінансові-економічні результати "Укрнафти" за минулий рік сформовані за рахунок ресурсів та фінансових потоків "Укртатнафти"... Звідси зростання доходу і прибутку "Укрнафти" на тлі стагнації видобутку... Менеджмент "Укрнафти" скоріше за все претендуватиме на чималі бонуси. Зі свого боку наглядова рада має тверезо підійти до цього питання, в т.ч. з огляду на кейс з виплатою бонусів керівнику НАК "Нафтогаз України".

За словами депутата, Наглядовій Раді слід розібратися зі зловживаннями у закупівлях, він назвав контракти за завищеними цінами з "Нарні-Трейд" та МБТЕ у AGTG S.A., "переплата за якими становить кілька сотень мільйонів гривень... Наглядовій раді варто також звернути увагу на закупівлі для мережі АЗС, виведені за межі Прозорро внутрішнім розпорядженням".

Увагу також слід звернути на партнерів для розробки родовищ, процес в "Укрнафті" продовжується з 2023: "В описанному на корпоративному сайті алгоритмі відбору потенційних інвесторів конкурс не згаданий взагалі, лише двосторонні перемовини. Тобто замість відкритого конкурсу із зрозумілими критеріями відбору можемо отримати відбір в ручному режимі — це має бути дзвіночком для наглядової ради… Відповідно до заяв "Укрнафти" серед механізмів співпраці перевага надаватиметься угодам про розподіл продукції (УРП). Відповідно до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" після укладення УРП спеціальний дозвіл на користування надрами підлягає переоформленню на ім'я всіх інвесторів-учасників угоди, а отже "Укрнафта" позбавиться контролю над частиною власних родовищ. Укладання УРП на 20 років в умовах коли міноритарний пакет акцій знаходиться в руках держави тимчасово на час війни тягне за собою цілу низку юридичних ризиків як для потенційних партнерів так і для "Укрнафти" і держави, які змушені будуть надавати додаткові гарантії інвесторам", — говорить депутат. Більш продуктивним він назвав залучення інвесторів за угодами з надання послуг із ризиком, схожий механізм використовувався "Укргазвидобуванням".

Олексій Кучеренко підкреслює важливість реформи корпоративного управління "Укрнафти". Він очікує конкретних дій та відповідальності конкретних осіб за вчинки. З такою метою нардеп звернувся до Наглядової Ради та керівництва "Нафтогазу".