RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Суд у Гаазі: Росію спіймали на використанні фейку з промовою Порошенка

На слуханнях в Міжнародному суді ООН в Гаазі у справі "Україна проти РФ" російська делегація в якості доказів посилалася на поширювані Кремлем фейкові новини, зокрема, на змонтовану промову Петра Порошенка.

Про це йдеться в матеріалі "ЄП".

Росіяни зареєстрували 600-сторінковий документ, у якому наводиться посилання на змонтовану для російського ТБ промову українського президента, виголошену в Одесі в листопаді 2014 року.

"У нас діти підуть до школи і в дитячі садки, а в них вони будуть сидіти по підвалах. Ось так ми переможемо у війні", – цитують слова Порошенка в російському МЗС.

Однак в мережі є відео з повним текстом, де видно, що президент говорив не про погрози жителям окупованих територій, а про те, що місцеві бойовики вже зараз змушують місцевих жителів жити в нелюдських умовах, позбавляючи майбутнього.

Дивитись з 50:30

Також росіяни звинуватили Україну в застосуванні забороненої хімічної зброї – фосфорних бомб. Про це російські ЗМІ повідомляли три роки тому, але пізніше стало ясно, що це фейк. Зокрема, було опубліковано аудіоперехоплення розмови представника проросійських бойовиків Андрія Пургіна з невідомим співрозмовником в РФ, в якій бойовик визнав, що жодних ознак використання бомб нема.

Як повідомляв "Апостроф", у соцмережах висміяли заяву представника делегації РФ Іллі Рогачова на слуханнях в Міжнародному суді ООН у Гаазі про те, що бойовики на Донбасі нібито самі знайшли зброю.