RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Україна просить суд ООН ввести запобіжні заходи проти РФ на час розгляду позову

Україна на слуханні у Міжнародному суді ООН у справі її позову проти Росії попросила цей вищий судовий орган про тимчасові заходи для забезпечення розгляду її позову за двома міжнародними конвенціями, в порушенні яких Київ звинувачує Москву. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Щодо Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, Україна просить суд встановити, що Росія повинна, серед іншого, здійснювати належний контроль над своїми кордонами, щоб запобігти подальшому фінансування тероризму, в тому числі - поставки зброї з території РФ на територію України; зупиняти і запобігати здійсненню всіх грошових переказів з території Росії, а також поставок зброї, транспортних засобів, обладнання, здійснення навчання груп, які беруть участь у терактах проти мирного населення в Україні.

А також - вжити всіх залежних від неї заходів, щоб будь-які групи, які діють в Україні і раніше отримали з території РФ грошові кошти, зброю, транспортні засоби, обладнання та навчання, у подальшому утримувалися від здійснення терактів проти мирного населення в Україні. Йдеться, зокрема, про такі угруповання, як ДНР, ЛНР, "Харківські партизани" і будь-які інші, які брали участь у терактах в Україні або про яких Росії відомо, що вони можуть брати участь у терактах в майбутньому.

За Конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації Україна просить суд зобов'язати РФ, зокрема, припинити дії і утримуватися від подальшої боротьби проти кримськотатарського народу в політичній і культурній сферах, в тому числі призупинити дію указу про заборону Меджлісу кримськотатарського народу і відмовитися від виконання цього указу і аналогічних заходів на час розгляду справи; застосувати всі необхідні заходи, щоб зупинити зникнення кримських татар, і негайно розслідувати ті зникнення, які вже відбулися.

Крім того, суд повинен зобов'язати Росію припинити і утримуватися від подальшої боротьби проти українців за національністю у Криму у сфері політики і культури, поважати право на освіту українською мовою, поки справа перебуває на розгляді; а також утримуватися від будь-яких проявів расової дискримінації проти осіб, груп або установ на території, яка знаходиться під контролем Росії, включаючи Кримський півострів.

До того ж, по обом конвенціям Україна просить Міжнародний суд домогтися, щоб РФ утримувалася від будь-яких дій, які можуть погіршити стан розгляду або продовжити термін розгляду справи або утруднити винесення рішення.

Нагадаємо, раніше Україна вирішила передати суду у Гаазі секретну переписку з РФ з початку агресії Кремля.