RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

​Вирок генералу Назарову: що відомо про катастрофу Іл-76 під Луганськом

Сьогодні, 27 березня, Павлоградський міжрайонний суд Дніпропетровської області визнав генерал-майора Назарова винним у катастрофі літака Іл-76 під Луганськом.

"Апостроф" згадує обставини трагедії і подальшого розслідування.

Транспортний літак Іл-76 був збитий під час заходу на посадку в аеропорту Луганська, в ніч з 13 на 14 червня 2014 року. Під час аварії загинуло 49 осіб - з них 9 членів екіпажу і 40 десантників зі складу зведеної роти 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади.

Близькі родичі загиблих подали позови проти Міністерства оборони України, Держказначейства і генерал-майора Віктора Назарова, який під час катастрофи займав пост заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України.

В якості підозрюваного в загибелі людей на борту Іл-76 генерал-майор Назаров був названий Військовою прокуратурою України від 18 листопада 2014 року. Його звинуватили у службовій недбалості, оскільки він, знаючи про загрозу теракту, не прийняв необхідних заходів безпеки і дав дозвіл на виліт.

Сам Назаров не визнав провину, заявивши, що під час досудового розслідування відбувалося "маніпулювання інформацією", а свідчення свідків містили "припущення" і "інформацію, інтерпретовану на власний розсуд".

Назаров звертає увагу, що суду не представили оригінал документа з розвідувальною інформацією про ситуацію в районі луганського аеропорту. Обвинувачений стверджує, що йому не доповідали про загрозу для літака і вважає винними в катастрофі членів екіпажу літака. За словами Назарова, пілоти заходили на посадку, не погасивши вогні літака, що надало терористам хорошу можливість для прицілювання.

Захист Назарова наполягала на відсутності в його діях складу кримінального злочину.

Проте, Павлоградський суд визнав його винним за ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до військової служби, якщо це заподіяло істотну шкоду або спричинило тяжкі наслідки, в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці).

Також, за рішенням суду, родичі загиблих мають отримати по 500 тисяч гривень компенсації від Міністерства оборони, яке також було визнано відповідачем у цій справі.

Коментуючи рішення суду, Назаров заявив, що має намір домогтися апеляції.