RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Український суд прийняв дивне рішення по вбитому ватажкові бойовиків "Гіві"

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області оприлюднив у газеті "Урядовий кур'єр" повідомлення про те, що викликає на засідання обвинуваченого у справі про теракт загиблого ватажка бойовиків "ДНР" Михайла Толстих, відомого як "Гіві".

Відповідна публікація була розміщена в виданні у четвер, 30 березня.

Згідно з повідомленням, після публікації в пресі обвинувачений вважається поінформованим про час і місце суду. У разі неявки суд розгляне справу без нього.

Як уточнює "Радіо Свобода", справу повинна розглянути колегія з трьох суддів на чолі з головою суду Наталією Самоткан. Михайла Толстих звинувачують у скоєнні терористичного акту. Судове засідання призначене на 09:00 5 квітня.

За словами правозахисниці, директора програми USAID "Права людини в дії" Української Гельсінської спілки з прав людини Надії Волкової, причин для закриття провадження проти "Гіві" немає, поки факт смерті обвинуваченого не встановлено офіційно.

"Підставою для закриття кримінального провадження є смерть людини. Якщо суд не виніс постанови, що людина є померлою, то вона вважається живою. Але йде інформація, в тому числі від СБУ (Служби безпеки України, - ред.), про те, що "Гіві" вважається загиблою особою. І СБУ не може це 100-відсотково підтвердити, адже це сталося на непідконтрольній Україні території. Тому суд не може припинити провадження. Наскільки я розумію, буде відбуватися заочне засудження, так само, як і в "справі Плотницького" (екс-ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького, - ред.)", - сказала вона.

Волкова додала, що для підтвердження смерті терориста "Гіві" Україна повинна звернутися з офіційним запитом до Слідчого комітету Росії. При цьому вона уточнила, що судовий процес проти бойовика потрібно було б тимчасово припинити.

Як повідомляв "Апостроф", раніше на Донбасі була ліквідована дівчина "Гіві" на прізвисько "Білосніжка".