RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

​У Росії винесли вирок екс-охоронцю Яроша: опубліковано останнє слово українця

Викраденого в минулому році в Україні і вивезеного в Росію українського солдата Олександра Шумкова засудили до чотирьох років загального режиму за звинуваченням в участі у "Правому секторі".

Про це повідомляють російські ЗМІ.

29-річний житель Херсона Шумков, який служив у військовій частині № 4067 в селі Чорнобаївці Білозерського району Херсонщини, оголошений винним за частиною 2 статті 282.2 КК (участь в діяльності екстремістської організації). Він отримав точно такий термін, якого 14 листопада запитував у дебатах прокурор Володимир Мінаков.

Адвокат "Агори" Роман Лизлов, який захищав українця, наполягав на виправдувальному вироку.

Сам Шумков провину послідовно заперечував. Виступаючи раніше у вівторок з останнім словом, він зокрема зазначив:

"Я ніколи не приховував, що я брав участь у поваленні режиму Януковича, брав участь в антитерористичній операції проти терористів так званої Новоросії. І якщо ці дії несуть загрозу інтересам РФ, то виходить, цією кримінальною справою РФ визнає свою присутність на території України".

"Якщо розглядати дану справу, - то виходить, Верховний суд заборонив діяльність "Правого сектора" в усьому світі. Тому виникає питання: а чи не забагато на себе бере влада РФ, вирішуючи, які організації законні, а які незаконні на території України?", - сказав Шумков.

Згідно з матеріалами справи, Шумков складався в "Правом секторі" з 28 листопада 2013 року (дата створення руху) по 23 серпня 2017 го. Насправді він вийшов з "Правого сектора" 1 листопада 2014 року, коли і перестав охороняти Яроша. При цьому Верховний суд Росії заборонив діяльність руху в країні тільки 17 листопада 2014 року.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Олександр Шумков під час зустрічі зі своєю матір'ю в російському СІЗО розповів про подробиці свого викрадення.