RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Сенцова нагородили в Європі премією Сахарова: опубліковано його мову

Українському режисеру, бранцю Кремля Олегу Сенцову в Страсбурзі вручили премію імені Сахарова, нагороду замість нього отримала його сестра Наталія Каплан.

Каплан під час церемонії 12 грудня зачитала листа від Сенцова, пише "Громадське".

"Андрій Сахаров це безумовно людина, на яку варто рівнятися, і ставати навіть десь трохи поруч із ним — це занадто велика честь для мене: він дуже високо підняв планку освіченості й таланту, інтелігентності та вихованості, гідності і гуманізму", - зачитала Каплан.

"Але я сподіваюся, що я ще зможу, встигну щось зробити для того, щоб відчути, що я заслужив цю винагороду", - додав Сенцов у своєму зверненні.

Він також заявив, що історія з часом розставить все по місцях і той, кого раніше переслідували і зневажали, після смерті посяде гідне місце в світовій історії, і його ім'ям почнуть називати вулиці, кораблі, премії.

"За всі 145 днів не звільнили жодного українського політв'язня. Але це не означає, що Олег програв," - сказала Каплан.

"Завдяки його вчинку про репресії з боку Росії заговорив увесь світ, Олег привернув величезну увагу до теми українських політв'язнів. Він уже переміг", - додала вона під час вручення премії брату в Європарламенті.

Як повідомляв "Апостроф", російська правозахисниця Тетяна Щур опублікувала лист українського режисера Олега Сенцова, який перебуває в ув'язненні в РФ.