RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Росії затримали екс-регіонала зі списку найбагатших людей України: фото

У Москві заарештували відомого українського бізнесмена, колишнього члена "Партії регіонів" Павла Климця.

Про це повідомляє російське видання "Комерсант".

Він звинувачується в дачі хабара в особливо великому розмірі. Кому і за що підприємець, який входить в сотню найбагатших людей України, намагався передати гроші, поки невідомо. Однак, за деякими даними, сам візит в Москву політика і мультимільйонера пов'язаний з його спробою обговорити долю належних йому активів в Донбасі, контроль за якими був їм фактично втрачено після початку бойових дій в 2014 році.

За даними інформованих джерел в силових структурах, 51-річний Климець був затриманий в Москві за підозрою в дачі хабара в особливо великому розмірі (ч. 5 ст. 291 КК РФ). Слідчі СУ СКР по Центральному округу столиці стосовно бізнесмена і політика порушили кримінальну справу за відповідною статтею, а 12 квітня суддя Марина Сирова, відома винесенням вироку у скандальній справі Pussy Riot, відправила Климця в СІЗО.

Втім, адвокати бізнесмена оскаржили це рішення в апеляційній інстанції Мосміськсуду, яка через порушення КПК Арештні постанову скасувала, направивши справу на новий розгляд. При цьому сам Климець був залишений під вартою. Нове розгляд поки не призначено.

У групі компаній OLYMP, яку очолює Павло Климець, неофіційно підтвердили його арешт в Москві. За деякими даними, візит міг бути пов'язаний з обговоренням долі близько 40% активів бізнесмена в ДНР і ЛНР, контроль над якими він втратив після початку війни на Донбасі.

"Останнім часом Павлу Анатолійовичу неодноразово приходили пропозиції про те, щоб переписати або за дуже низькою ціною продати частину цього свого бізнесу", - повідомляє джерело.

Раніше він входив в топ-100 найбагатших підприємців України, проте, за оцінкою ІК Dragon Capital, за підсумками минулого року його статки склали всього $ 99 млн. Одним з основних його активів є група компаній OLYMP.

Крім того, йому ж належить будівельна компанія "Атлант", Малиновський скляний завод потужністю 87,6 тиc. тонн виробів на рік, лікеро-горілчаний завод Prime потужністю 621 млн пляшок на рік, завод переробки зерна "Бікорм", Малиновський кабельний завод, найбільший в Запоріжжі торговий центр і т. д. Однак війна в Донбасі завдала серйозного удару по його бізнес-інтересам . Климець є уродженцем Донецька, де він здобув вищу освіту, працював в "Донецькшахтопроходка", а потім почав займатися бізнесом.

Климець був членом "Партії регіонів", в 2010 році вийшов через незгоду з окремими діями керівництва партії.

Як повідомляв "Апостроф", СК РФ звернувся до суду з проханням заочно заарештувати колишнього кандидата в президенти України Анатолія Гриценка, якого в Росії звинувачують в публічних закликах до здійснення терористичної діяльності.