RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Українська компанія подала на Росію до суду за захоплення активів в Криму

"Укренерго" - оператор об'єднаної енергосистеми України - подав позов до міжнародного арбітражу проти Росії через захоплення активів компанії в окупованому Криму.

Про це йдеться на сайті компанії.

"Укренерго" вимагає компенсацію за порушення Росією Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій від 1998 року. Також до переліку вимог входить компенсація збитку за незаконний експропріацію інвестицій "Укренерго" в Криму і порушення зобов'язань гарантувати повну та безумовну правовий захист ", - йдеться в повідомленні.

У квітні 2018 року держпідприємство "НЕК" Укренерго " повідомило російську сторону про початок інвестиційного спору щодо активів компанії в окупованому Криму. Такі формальна процедура є обов'язковими і покликані вирішити спір шляхом переговорів. Російська сторона у відведений термін не відповіла. Тож 27 серпня 2019 року" Укренерго "передало суперечка на дозвіл в арбітражний суд (ad hoc) відповідно до арбітражного регламенту Комісії ООН по праву міжнародної торгівлі від 15 грудня 1976 (ЮНСІТРАЛ).

"Наступним кроком стане формування складу арбітражного трибуналу для розгляду цього спору", - відзначили в компанії.

Сума позовних вимог "Укренерго" до Росії не називається.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в серпні суд Люксембургу прийняв важливе рішення в суперечці НАК "Нафтогазу" з ПАТ "Газпромом" - російська компанія повинна буде виплатити українській 2,6 млрд доларів.