RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Верховна Рада підтримала реформу Верховного суду і ВККС: що зміниться

У Верховній Раді проголосували за закон, який удвічі скорочує кількість суддів Верховного суду.

У середу, 16 жовтня, народні депутати в другому читанні і в цілому прийняли законопроект №1008 про органи суддівського управління.

Розглядати цей законопроект почали ще на вчорашньому засіданні, але через велику кількість правок до голосування не дійшли. Противниками законопроекту, який скорочує кількісний склад Верховного суду з 200 до 100 суддів, були представники Європейської солідарності, Батьківщини і Голосу. Вони стверджували, що таким чином робота цього судового органу стане менш ефективною через надмірне навантаження на кожного суддю. Запропоновані ними правки були відхилені профільним комітетом і голосуванням в залі.

За законопроект, яким пропонується скорочення складу Верховного суду, проголосували 236 нардепів, проти - 66, утрималися - 23, не голосували - 62.

Цей же законопроект передбачає реорганізацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів - вона скоротитися з 16 до 12 членів і буде формуватися по-новому. Членів ВККС призначатиме Вища рада правосуддя за результатами конкурсу. До складу конкурсної комісії входитимуть троє осіб, обраних Радою суддів з числа його членів і троє осіб з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями до складу Громадської ради, створеної відповідно до закону про Вищий антикорупційний суд.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Верховний суд виніс цікаве рішення щодо заборони продажу алкоголю в Києві.