НАБУ "вручило підозру" Галантерніку поштою, але помилилося адресою - адвокат

Володимир Галантернік не є підозрюваною особою, не переховується від слідства та не перебуває в базах Інтерполу, а відтак рішення ВАКС щодо заочного розслідування стосовно нього - необ’єктивне та упереджене.

Про це заявила адвокат бізнесмена, керуючий партнер АО AVER LEX Ольга Просянюк, повідомляє інформаційний департамент об'єднання.

Вона підкреслила, що детективи НАБУ були належним чином поінформовані про місцеперебування Володимира Галантерніка у Лондоні та його реєстрацію в Ізраїлі, та попри це поштою розіслали підозру на адреси в Україні, які жодним чином не мають відношення до бізнесмена.

"По-перше, захист у суді аргументовано довів, що Володимир Галантернік не має статусу підозрюваного, оскільки повідомлення про підозру йому вручене не було. Правоохоронні органи були належним чином повідомлені про місце перебування нашого Клієнта ще 05.10.2021 (до моменту винесення підозри), коли до НАБУ офіційно було надано всю необхідну інформацію про місце проживання Володимира Галантерніка на території Великобританії та про перебування на консульському обліку в Ізраїлі. Незважаючи на це, підозри представники НАБУ направили на незрозумілі адреси в Україні, до яких наш Клієнт взагалі не має жодного відношення. По-друге, даних про Володимира Галантерніка не було і немає у базах даних Інтерполу, а детективи НАБУ не мають повноважень оголошувати людину у міжнародний розшук, отже інформація про таке оголошення у розшук є недостовірною", - розповіла адвокат Ольга Просянюк.

Наявність у детективів НАБУ офіційних даних про місце перебування Галантерніка виключає можливість вважати, що він переховується від слідства, додала адвокат.

"Володимир Галантернік із сім’єю вже тривалий час проживає у Лондоні. Детективам це достеменно відомо і ніщо не заважало здійснювати будь-які слідчі дії із врахуванням цієї інформації. Але детективи наполегливо ігнорують всі надані Клієнтом та Захистом відомості, маніпулюють суспільною думкою, розповсюджуючи свідомо неправдиву інформацію і надають суду непідтверджені та зібрані із численними порушеннями кримінально-процесуального законодавства дані та так звані обґрунтування своєї позиції", - наголосила Ольга Просянюк.

Позицію НАБУ вона вважає неспроможною і такою, що порушує процесуальний порядок. Відповідно, рішення ВАКС про заочне досудове розслідування стосовно Володимира Галантерніка Ольга Просянюк розцінює як необ’єктивне, упереджене та, найімовірніше, політично вмотивоване.