RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Інвестбанкіру Мазепі призначили найбільшу заставу за всю історію України

Печерський районний суд Києва у п'ятницю, 19 січня, обрав відомому українському підприємцю та генеральному директору інвестиційної компанії Concorde Capital Ігорю Мазепі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 27 лютого.

При цьому передбачена можливість внесення застави у розмірі 349 млн 700 тисяч грн - найбільша застава, яку призначав суд за всю історію України.

У справі Мазепи прокуратура наполягала на заставі у 700 млн при інкримінованих Мазепі збитках для держави у 7 млн грн. Суддя тільки частково задовольнив вимоги обвинувачення. Однак, цього вистачило для "рекорду".

Після завершення судового засідання Мазепа заявив, що планує оскаржувати запобіжний захід.

"Будемо подавати апеляцію. Я вважаю, що й прокуратура, скоріш за все, буде подавати апеляцію", – сказав Мазепа. Він додав, що рішення щодо внесення застави буде ухвалювати з адвокатами.

Співмірні застави в історії українського правосуддя раніше зустрічались всього декілька разів, і були пов'язані з корупційними скандалами щодо розкрадання майна держави. Тобто Мазепа – єдиний представник інвестспільноти, якому були призначені такі суворі заходи з боку прокуратури та судді.

У 2014 році колишнього голову правління НАК "Нафтогаз України" Євгенія Бакуліна звинуватили в організації великих розкрадань. Тоді прокуратура просила заставу в 1,5 млрд грн, проте той же Печерський суд зменшив цю суму в 15 разів - до 10 млн.

В 2017 колишньому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову інкримінували отримання понад 722 млн грн хабаря і Вищий антикорупційний суд визначив розмір застави у 261 млн грн.

У найбільшому корупційному скандалі 2024 року - щодо розкрадання майна Міноборони під час війни у справі бізнесмена Ігоря Гринкевича,- суд обмежився заставою у 500 млн гривень.