RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Прокурори хотіли змінити суд у справі Ігоря Гринкевича - суддя не погодилась

В Шевченківському районному суді м. Києва 8 лютого відбулося засідання по справі Ігоря Гринкевича щодо перегляду запобіжного заходу. Його самого в суд не доставили з невідомих причин.

Прокурори просили суддю не розглядати клопотання захисту та просили змінити суд - на Печерській. Адвокати ж наголошували, що, власне, ДБР розташоване у Шевченківському районі столиці, а відповідно, саме Шевченківський суд уповноважений на розгляд клопотань по справі.

"Вважаємо, що дане клопотання має розглядатися Печерським районним судом, так яка Печерським районним судом обирався запобіжний захід", - заявив прокурор Емір Абдуллаєв.

"Досудове розслідування здійснює Головне слідче управління ДБР. Його місце розташування - м.Київ, вул.Симона Петлюри, 15. А це Шевченківський район м. Києва", - заперечив адвокат Денис Шкаровський.

Захист зауважив на тому, що Шевченківський районний суд неодноразово розглядав клопотання органів досудового розслідування у кримінальних провадженнях, які здійснюється головним слідчим управлінням ДБР. Окрім того, Київський апеляційний суд неодноразово зазначав, що правильною підслідністю в таких справах є саме Шевченківський районний суд. Відповідно, як підкреслили адвокати, міра запобіжного заходу Ігорю Гринкевичу саме Печерським райсудом обиралася з порушенням підсудності.

Суддя вирішила передати питання визначення підсудності даної справи до Київського апеляційного суду.

Прокурор відмовився прокоментувати з чим пов'язане наполягання ДБР слухати клопотання сторін саме в Печерському суді. Також сторона обвинувачення не повідомила, з яких причин сам Ігор Гринкевич не був доставлений до суду.

Нагадаємо, Ігоря Гринкевича ДБР затримало 29 грудня 2023. У справі Гринкевичів по контрактах МОУ ДБР змінило кваліфікацію провадження, прибравши з нього статтю Кримінального Кодексу про розкрадання коштів (ст.191) та замінивши її на "шахрайство" (ст. 190). Публічно підстави такого рішення слідчі ДБР не пояснили. За словами захисту, це пов'язано з тим, що в Бюро не змогли довести ані факту розкрадання державних коштів, ані факту отримання компаніями Гринкевича від МОУ передоплат за товар.