RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.03
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.03
Політика

Новини

17 вересня

Всі новини

Печерський суд задовольнив позов Портнова: рух "Чесно" зробив заяву

Печерський районний суд задовольнив позов Андрія Портнова, який готував ідеологічну базу для повномасштабного вторгнення РФ. Він вимагає видалити свій профіль з Реєстру зрадників і спростувати інформацію про нього.

Про це повідомляє рух "Чесно".

Рішення ще не набрало законної сили, бо його можна оскаржити в апеляційній інстанції. "Чесно" готує апеляційну скаргу.

"Портнов вимагає визнати недостовірною інформацію “кримінальне провадження за ст. 111 ККУ (державна зрада)” та спростувати її. До того ж позивач просить стягнути чверть мільйона гривень. Це одна з найбільших фінансових вимог за його позовами до різних організацій", йдеться у заяві руху.

Лідерка руху Віта Думанська зазначила, що це спроба масштабного тиску на українські громадські організації та медіа, і що рішення Печерського суду завжди були на користь Портнова.

Зазначається, що Портнов у 2024 році виграв справу проти Hromadske, ЦПК та проєкту "Схеми". Розгляд інших справ триває.

"Суддею у цій справі є В'ячеслав Підпалий, який має скандальну репутацію. Вища рада правосуддя відкрила проти нього кілька дисциплінарних проваджень. Підпалий також ухвалив дозвіл Генпрокуратурі на доступ до особистих повідомлень і дзвінків журналісток проєкту "Схеми" Наталії Седлецької та Христини Бердинських з видання NV, що ЄСПЛ визнав порушенням Європейської Конвенції з прав людини", - заявили у "Чесно".

Портнов втік з України у 2022 році та потрапив до санкційного списку США.

Як повідомляв "Апостроф", Портнов переписав елітний маєток на своїх дітей.