RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Донбас може перетворитися на пустелю: Тука пояснив причини

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука навів аргументи до свого висловлювання про те, що Донбас чекає масштабна екологічна катастрофа.

Свою думку з цього питання він виклав у інтерв'ю "Апострофу".

"Про суцільну нерентабельність та необхідність закриття шахт на Донбасі я знав з середини 1980-х років. Ще в часи перебудови в Радянському Союзі вже з'являлася ця інформація", - каже Тука, додаючи, що про існування масштабної екологічної небезпеки через затоплення неконтрольованих шахт він також чув з першого дня призначення на посаду голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Заступник міністра вважає, що цю проблему не можна замовчувати.

"Можна деякий час робити вигляд, що проблеми не існує. Можна робити вигляд, що проблеми не існує, але паралельно вирішувати її. Я не бачу ні першого, ні другого. Суцільне замовчування і "нічогонероблення", - зазначив він.

Відповідаючи на питання про те, чи дійсно потрібно відселення людей з Донбасу, Тука зазначив, що екологічній проблемі в цьому регіоні понад 50 років.

"Все, що зараз відбувається, зокрема, війна, передача одними ідіотами з рук в руки інших ідіотів шахт, прийняття цими іншими ідіотами рішень про затоплення цих шахт - це лише каталізатор. Але ж це не природа явища негативного!", - зазначив він.

Тука додав, що для вирішення проблеми необхідно створювати експертні ради.

"Є експерти світового рівня. Треба їх збирати, треба обговорювати ситуацію, шукати шляхи вирішення проблем і шукати засоби. Зрештою, на тому бідному Донбасі сплачуються величезні податки за нанесення екологічної шкоди. А що там робиться для вирішення цих екологічних проблем?", - заявив він.

Чиновник також вважає, що головною загрозою для регіону є мінералізація і додав, що схожа ситуація складається в Криму.

"Днями на одному з наших каналів був Мустафа Джемілєв. І він розповідав, що діється в Криму зараз, коли там уже поля білого кольору сталі. Тому що припинилися постачання води по каналу, почали бурити свердловини і навіть потанцювали: вода є... А виявилося, що рівень мінералізації води такий, що вона непридатна для використання. Потрібні сучасні технології очищення. А цим ніхто не займається", - зазначає Тука.

Він додав, що говорячи про проблеми Донбасу більше говорять про кошти для відновлення інфраструктури, але не говорять про екологію.

"Якщо ми будемо так поводитися, навіщо нам щось там відновлювати, якщо там жити не можна буде? Що відновлювати?! Скільки себе пам'ятаю, завжди в тому регіоні були проблеми з екологією і водопостачанням. Взяти хоча б той приклад, що спеціально побудували цей канал, який, попри всі закони фізики, подає воду не згори вниз, а навпаки - знизу вверх (канал Сіверський Донець-Донбас є каналом енергетичного типу - переміщення води забезпечується з допомогою насосних станцій, - "Апостроф")? Ну, напевно, хоч трошки включіть мізки! Що ж у нас все так добре? Як страуси, голови в пісок - тільки с*аки стирчать?..", - говорить він.

Детальніше читайте в повній версії інтерв'ю на "Апострофі" – "Путін вже не хлопчина, його будуть судити посмертно - Георгій Тука".