RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Махінації зі школою в Ірпені: зняли арешт зі скандальної ділянки

В Ірпені під Києвом триває протистояння мешканців і влади - остання намагається легалізувати незаконне будівництво житлового комплексу на ділянці, який був раніше заарештований як об'єкт у кримінальній справі, при цьому раніше сама ж влада обіцяла побудувати там необхідну місту школу.

Напередодні активісти виявили, що суд, не дивлячись на тиск громадськості, таємно зняв з ділянки арешт, повідомляють в сюжеті "Подробности".

Активісти вимагали у влади зупинити незаконне будівництво житлового комплексу на заплаві річки Ірпінь і звести обіцяну ще влітку школу.

"На сьогоднішній день дві тисячі дітей переповнюють школи - тобто" сидять на головах "один одного, їм просто не вистачає місць. А в садок в цьому році не потрапило 1985 дітей", - зазначила Маріель Славська, громадська активістка, мешканка Ірпеня.

Згодом виявилося: в Генплані школа на цій ділянці взагалі не передбачалася, тільки житловий квартал. Як пояснюють в мерії - побудувати школу на зразок просто пообіцяв забудовник.

"Був розроблений план забудови земельної ділянки. Буде розміщуватися середня загальноосвітня школа. Закладка фундаменту планується в 1-м півріччі 2019", - заявляє Михайло Сапон, начальник відділу архітектури та містобудування Ірпінської міськради.

Ні в Київській обладміністрації, ні в мерії документів на школу немає. Правозахисники впевнені - будувати школу тут ніхто не буде.

"Згідно експертизи, це потенційна зона підтоплення. Не потрібно бути будівельником, щоб розуміти - постійні підтоплення рано чи пізно знищать фундамент, який би фундамент там вони не робили. Постраждають люди", - переконаний правозахисник Сергій Гапон.

Ще з минулого року ця земля - предмет кримінальної справи. Прокуратура підозрює місцевих чиновників в незаконній зміні призначення ділянки під забудову. На початку року Ірпінський міський суд наклав на землю арешт, і будівництво влада не зупинила.

Напередодні розгляд кримінальної справи повинні були продовжити. Суддя у справі - Наталя Карабаза раптово пішла у відпустку. А її інша колега - Оксана Пархоменко - напередодні арешт землі взагалі скасувала.

"Ця суддя вже стала відомою в Приірпіння завдяки тому, що навесні поточного року нею знімався арешт з так званого" ділянки ДСО "- як наслідок відбулося активне протистояння між активістами і ТІТУШКИ", - зазначив Сергій Гапон, правозахисник.

Активісти вже готують апеляцію на рішення судді Пархоменко. Арешт землі вимагають негайно повернути. Адже інакше забудовники зможуть забудувати всю заплаву річки, і нові багатоквартирні будинки можуть загрожувати місту екологічною катастрофою. Уже найближчим часом разом з місцевими жителями обіцяють чергові масштабні акції протесту.