RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Міст на мільярд: депутат розповів про скандальне будівництво в Херсоні

Місцева влада в Херсоні не може добудувати об'єкт під назвою "Херсонський мостоперехід", який має сполучати два найбільші мікрорайони міста – "Таврійський" і ХБК, незважаючи на величезні кредити, взяті для його завершення.

Про це йдеться в матеріалі народного депутата Юрія Одарченка "Міст на мільярд" на сайті партії "Батьківщина".

За словами нардепа, об`єкт почали будувати в 2013 році, і в процесі доробок його вартість зросла до 270 мільйонів гривень. Херсонська міська рада взяла кредит в "Укргазбанку" під гарантії держави і міста. Міська влада, як замовник, перерахувала 55 мільйонів гривень підряднику з Дніпра.

Через деякий час комісія правоохоронців з`ясувала, що 42 мільйони гривень за траншу були перераховані на фіктивні рахунки. Були відкриті декілька справ.

Нова міська влада знову почала займатися цим об`єктом у 2017 році, шляхопровід почали будувати фактично з нуля, а про перераховані 55 мільйонів гривень забули, розробивши новий проект на 570 мільйонів гривень.

Тим часом "Укргазбанк" стягував відсотки по кредиту з міста і держави. Будівництво шляхопроводу, за словами нардепа, стало "політичним проектом" представника Порошенка Андрія Гордєєва.

У 2018 році на будівництво перерахували ще близько 200 млн гривень з державного і обласного бюджету. Були порушені ще кілька кримінальних справ по зловживанням на будівництві. У проекту знову змінюється вартість до 836 млн гривень.

Народний депутат Одарченко стверджує, що вимагав від Департаменту будівництва та розвитку інфраструктури облдержадміністрації надати акти на виконані роботи, але йому їх не надали.

"Ні начальник Департаменту Олександр Руснак, ні профільний заступник голови облдержадміністрації Сергій Тригуб не змогли пояснити, де знаходяться документи. Навіть виклик поліції з метою запобігання перешкоджання депутатській діяльності не змусив керівництво і працівників ОДА надати їх мені", - пише депутат.

Після звернення до правоохоронних органів з вимогою надати оцінку діям посадових осіб, в адміністрації Херсону відбулися обшуки. Слідчі групи вилучили вказані документи, а депутат пообіцяв проконтролювати будівництво мосту.

"Сподіваюсь, що новий президент Володимир Зеленський не буде покривати грабіж команд двох попередніх президентів. Саме таких змін від нього вимагає від нього суспільство. Після отримання висновків правоохоронних органів я буду вимагати перегляду кошторисної документації з метою приведення вартості будівництва мостопереходу до реальної. Зекономлені кошти необхідно пустити на вище перелічені потреби міської громади", - наголосив депутат.