RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Одесі викрито масштабну схему крадіжок в освіті: політолог назвав винуватців

Одеського підприємця та фаворита конкурсу на посаду голови Державного космічного агентства запідозрили в організації шахрайської схеми у сфері освіти, через підконтрольні компанії він налагодив продаж доступу до безкоштовних підручників для школярів Миколаєва та Одеси.

Про це заявив політолог Олексій Голобуцький.

"Усов, виявляється, організував нечувану за цинізмом схему: продавав миколаївським та одеським школярам електронні підручники, які роками лежать у безкоштовному доступі на сайті Міністерства освіти і науки, і заробляв мільйони гривень!" - написав Голобуцький.

За його словами, ситуацію вже розслідують правоохоронці, а минулого тижня СБУ провела обшуки у Миколаєві.

"Викрили посадовців Миколаївської облради, департаменту освіти та науки облдержадміністрації й одного з місцевих комунальних підприємств на привласненні бюджетних коштів, призначених для шкіл регіону. Вони внесли до видатків бюджету кошти на закупівлю е-підручників і провели два тендери на придбання кодів доступу до електронних ресурсів. У результаті комерційна структура, яка спеціалізується на наданні програмних послуг, отримала з бюджету 15 млн грн", - пише Голобуцький.

У шахрайській схемі були задіяні компанії ПП "Електронік Солюшенс", ТОВ "Вівере бене 2" та ТОВ "Лакі Сейлз", які входять до бізнес-інтересів Володимира Усова. Згадані компанії брали участь у тендерах, подаючи фальсифіковану документацію.

"Тендерна документація на закупівлю послуг з доступу до системи електронних інтерактивних підручників передбачає наявність у постачальника грифу "Рекомендовано Міносвіти і науки" або міністерського свідоцтва "Використання в закладах освіти України дозволяється", а також наявності ліцензійних договорів із видавництвами на використання підручників. "Електронік Солюшенс" пред’являв документ без назви із написом "Схвалено для використання в загальноосвітніх закладах", отриманий у держустанові "Інститут модернізації змісту освіти" - і тендерний комітет не вбачав жодних підстав для відхилення пропозиції", - пише Голобуцький.

Самому Усову належить ПП "Гутенбергз", яке теж було задіяне до оборудок як постачальник безкоштовних PDF-версій підручників на платформі електронних підручників Pidruchnyk.ua.

Аналогічну схему привласнення коштів Володимир Усов реалізував в Одесі, зазначив Голобуцький.

"Активна апробація схеми "як заробити на безкоштовних підручниках для школярів" проводилася в Одесі. Нічого дивуватися: в оточенні Труханова крадуть, навіть на дітях", - пише Голобуцький й наводить кілька тендерів на суму близько 30 млн грн.

"Компанії-учасники не мають конкурентів, щоразу підкладають у тендерну документацію аркуш "Схвалено" замість міністерських свідоцтв, щоразу пред’являють перелік ліцензій від видавництв, термін дії яких сплив півтора-два роки тому. Комітет благословляє закупівлі", - додає політолог.

Голобуцький зазначає, що Усов є кандидатом на посаду голови Державного космічного агентства й готується до співбесіди з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком. Але розслідування оборудок із підручниками може перекреслити його плани.

"Ниточки від компанії "Гутенбергз" Усова тягнуться до видавництва "Розумники" родини Коханів, яке монополізувало ринок ІТ-рішень для українських шкіл. На "Розумниках" висять десятки справ щодо фіктивного постачання комп’ютерного обладнання у заклади освіти. Тепер за оборудки з бюджетними коштами за доступ до безкоштовних е-підручників компаній Усова СБУ спільно з ДБР узялися в Миколаєві. Усова - СБУ може забрати на допит іще по дорозі на співбесіду з прем’єром", - зазначив він.

Як повідомлялося, СБУ викрила посадовців Миколаївської облради, Департаменту освіти та науки ОДА й одного з місцевих КП на привласненні бюджетних коштів, призначених для шкіл регіону.