RU  UA

Був наказ здати зброю: екс-міністр розповів, як влада втратила час на початку агресії Росії

Під час захоплення Криму "зеленими чоловічками" в.о. президента України Олександр Турчинов свідомо не ухвалював рішення про початок антитерористичної операції і втратив час, що призвело до окупації Криму Росією.

Про це розповів міністр оборони України у 2005-2007 роках Анатолій Гриценко в програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV.

"Не було наказу від Турчинова захищати Крим. В рамках Статутів Збройних сил передбачені етапи, згідно з якими було організовано несення вартової служби. Але потім надійшов указ здати озброєння на склади, а військовим залишити тільки добові наряди з пістолетом Макарова або багнет-ножем", - розповів Гриценко.

За словами екс-міністра оборони, через цей наказ військові частини були паралізовані.

"Ніхто не дав команд приготувати техніку, перебазувати її. Турчинову говорили в очі, і я зокрема, як треба діяти, який закон того вимагає, проте дій не було. Коли Турчинов призначив першого заступника глави СБУ - керівника Антитерористичного центру? 7 квітня. А ця ключова посадова особа повинна була бути задіяна тоді, коли тільки з'явилися перші ознаки агресії - захоплення Ради міністрів і Верховної Ради Криму. Це вже тоді було посягання на державний лад і тоді треба було запроваджувати антитерористичну операцію", - розповів політик.

Гриценко підкреслив, що Турчинов погодився з його аргументами, але нічого не зробив.

"Я поїхав до Турчинова, розповів, що потрібно зробити. Він погодився, але нічого не зробив, а керівника Антитерористичного центру призначив тільки через 40 днів. А вже в той час був проведений фейковий референдум, "Крим наш", були захоплені Слов'янськ, Горлівка, Дружківка та інші населені пункти на Донбасі", - додав Гриценко.