RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Намагаються розколоти православ'я: Філарет жорстко висловився на адресу РПЦ

Глава Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет заявив, що Російська православна церква своєю відмовою від участі у Всеправославному Соборі зайняла деструктивну позицію щодо всього православ'я і стала на шлях розколу.

Про це повідомляє видання Волинські новини.

"Нас називали розкольниками, а тепер вони самі стали розкольниками. Бачите, як Господь виводить усіх на правильну дорогу, виявляє, де правда, а де неправда? Понад 20 років нас звинувачували, що ми неканонічні, не благодатні, розкольники, що у нас всі таїнства недійсні, а тепер, коли вони в розколі, їхні таїнства дійсні? Нехай вони дадуть відповідь на це питання", - сказав Філарет.

Він зазначив, що у Всеправославному Соборі беруть участь 10 з 14 церков, який, зокрема, РПЦ додатково затвердила Архієрейським Собором. Однак, наголосив Філарет, РПЦ відмовилась від участі в Соборі, попередньо умовивши вчинити так само Болгарську і Антиохійську церкви. Таким чином, за словами патріарха УПЦ КП-РПЦ опинилася в розколі щодо всього православ'я.

Також Філарет додав, що УПЦ КП зрештою нададуть автокефалію, а тоді, коли Київський Патріархат визнає Константинопольський Патріарх і інші церкви, настане кінець "Третього Риму" - Москви.

Як повідомляв "Апостроф", протодіакон РПЦ Андрій Кураєв заявив, що Вселенський патріарх Варфоломій задовольнить прохання УПЦ відокремитися від Московського патріархату.