RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Скандальна заява лідера Ізраїлю спричинила хвилю обурення в Україні

В Україні обурилися з приводу заяви президента Ізраїлю Реувена Рівліна про те, що в роки Другої світової війни в Україні бійці ОУН особливо відзначилися у знущаннях над євреями.

Таку заяву Рівлін зробив під час візиту в Україну 27 вересня, виступаючи у Верховній Раді в рамках слухань, присвячених 75-й річниці трагедії в Бабиному Яру.

Наводимо його цитату з сайту телеканалу 112:

Реакція українських діячів послідувала негайно.

Так, директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович зазначив, що Рівлін перебільшував, кажучи про особливу участь ОУН у Голокості. В'ятрович визнає, що серед тих, хто вбивав євреїв у роки Другої світової війни на території України були бійці ОУН, однак це не було масовим явищем серед них.

І навіть навпаки — серед учасників ОУН були ті, кого ізраїльтяни в результаті проголосили праведниками за допомогу євреям в роки війни. Зокрема, черниця і член ОУН Олена Вітер.

У свою чергу нинішній лідер "Організації українських націоналістів" і заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак також назвав заяву Рівліна маніпулятивною і закликав його менше дивитися російське телебачення.

Жорстко на адресу президента Ізраїлю висловився і популярний український блогер Карл Волох.

А екс-нардеп і політконсультант Віктор Уколов, який співпрацює з адміністрацією президента України, показав, як, якщо слідувати логіці Рівліна, можна маніпулювати і з даними по причетність євреїв до Голодомору в Україні і, відповідно, геноциду українців.

Як повідомляв "Апостроф", 28 вересня стало відомо про смерть екс-президента Ізраїлю Шимона Переса, який, зокрема, в 2015 році, перебуваючи в Києві, виголосив дуже сильну промову для українців.